Erik Lundin hyllas efter Jills veranda, där han bland annat följde en kvinna, vars son mördats, till sonens grav. Foto: SVT/Skärmdump

Västerortsmusiker hyllas efter besök hos Jill

I veckans avsnitt av Jills veranda syns Västerorts-rapparen Erik Lundin. Nu hyllas hans medverkan i programmet där han drar paralleller mellan svartas situation i USA och ungdomar som mördas i Sveriges förorter.

  • Publicerad 17:14, 21 dec 2017

Att så många människor mördas i det här orterna är en nationell kris. Så har det inte alltid varit, och det ska inte få normaliseras, men det börjar nästan gå åt det hållet

Texter om svenskhet och identitet gav hyllade Västerortsrapparen Erik Lundin två grammisar förra året. När rapparen i veckan gästade Jills veranda i SVT passade han på att lyfta utanförskapet och skjutningarna i Sveriges förorter.

– Att så många människor mördas i det här orterna är en nationell kris. Så har det inte alltid varit, och det ska inte få normaliseras, men det börjar nästan gå åt det hållet, säger han i programmet.

Erik Lundin växte upp i Västerort. Sedan genombrottet har han även blivit en stark politisk röst och ett språkrör för unga i förorten. Inte minst genom sitt framförande på P3 Guld-galan där han uppträdde framför en banderoll med texten "Barn mördas i orten".

"Händer hemma också"

Tillsammans med programledaren Jill Johnson möter rapparen mödrar som förlorat sina unga söner i skjutningar.

– Jag såg många paralleller till det som händer här och det som händer hemma – inte att folk blir dödade av polisen – men hopplösheten och rädslan som många går med. Mycket av det jag såg händer hemma också, säger Erik Lundin i tv-programmet, och beskriver hur det kan kännas att växa upp som ung i Västerort:

– I de här områdena finns en glasmur. Du kan ta dig igenom den. Du kan se igenom till andra sidan, till andra delar av samhället. Men någonstans är du mentalt fast, fortsätter Erik Lundin.

Hyllas på Twitter

I sociala medier hyllas Erik Lundin, som även sjöng för första gången i tv, för sin medverkan i programmet.

– Bravo @jilljohnsons och Erik Lundin för dagens viktiga och rörande program! skriver musikern Sarah Dawn Finer om programmet på Twitter.

– Jills Veranda med Erik Lundin. Vilka människor, vilka livsöden, vilka möten, vilket fotografi, twittrar skribenten Jan Gradvall.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm kan få färre stadsdelar

Nyheter Nya grönblå styret vill göra en stor omorganisation Det nytillträdda grönblå styret i Stadshuset har planer på att slå ihop och minska antalet stadsdelar i Stockholm. "Organisationen behöver bli effektivare".torsdag 18/10 11:24

Taket i matsalen rasade in på Brommaskola

Nyheter "Det är ett mysterium" Taket i Alviksskolans matsal har rasat in. Enligt skolans personal är ingen skadad men matsalen kommer hållas stängd på obestämd tid.torsdag 18/10 10:12