Västra Kungsholmen: Ett område – massor av namn

Området Nordvästra Kungsholmen har växt rejält de senaste åren. Men fortfarande råder förvirring om vad området kallas. Vi har lyssnat till vad folkmunnen säger.

  • Publicerad 10:30, 29 nov 2013

Du står utanför Ica Maxi på Lindhagensgatan – men var befinner du dig? Enligt lantmätares sätt att se det i stadsdelen Stadshagen, nästan i stadsdelen Kristineberg där just Lindhagensgatan fungerar som en slags gräns. Men i folkmun kallas det nya bostadsområdet ofta för Hornsberg eller Lindhagen.

Fick tummen ner

Lindhagen började användas den dagen det var dags att förändra platsen, från industri- till bostads- och kontorsområde. Det här debatterades i namnberedningen men fick tummen ner. Staden hade dock länge använt Lindhagen som arbetsnamn och med på tåget följde butiker, mäklare, bostadsbyggare och köpcent­ret. Fram växte Lindhagensskrapan, Lindhagenhuset, Lindhagens allé…

I dag säger staden ”Nordvästra Kungsholmen”. Men Lindhagen används fortfarande av många, bland annat mäklaren Linda Eriksson på Svensk Fastighetsförmedling.

– I 97 procent av fallen säger jag Lindhagen om jag inte menar Franzéngatan och ner mot vattnet, då säger jag Hornsbergs strand. Lindhagen börjar enligt mig efter Franzéngatan och slutar vid korsningen Lindhagensgatan/Kjellgrensgatan, säger Linda Eriksson som menar att ”Hornsberg” i dag förknippas med närheten till vattnet och det populära strandstråket.

Självklart val

För Leif Nilsson är det emellertid självklart. Området kallar han för Hornsberg. Att han är ordförande för Företagsgruppen Hornsberg som länge verkat här spelar förstås in.

– Men det är lite blandat hos medlemmarna, vissa använder Hornsberg andra Lindhagen, däremot säger ingen Nordvästra Kungsholmen.

Flera boende vi träffar säger också Hornsberg. Namnet många nybyggare var oroliga skulle förknippas med trista tråkiga industrier verkar ha fått en riktig nytändning.

Delade meningar

På redaktionen ställer jag frågan till två kollegor som snart bor i samma bostadsområde, en som bott där ett tag och en som är på väg dit. Svaren? 1) ”Stadshagen, ner mot Hornsberg, du vet det där nya”.  2) ”Jag ska flytta till Lindhagen”

Fakta

Klicka på bilden för större version.
Så beskriver…

…Svensk fastighets­förmedling området:
”Våra mäklare kan området kring Lindhagen”

…SEB området:
”Besöksadress: Lindhagensgatan 94-96 (Hornsberg)”  

…Vasakronan området:
”Fastigheten är belägen mitt i innerstans största utvecklingsområde på Nordvästra Kungsholmen.”


…Stockholm business region området:
”Västra Kungsholmen, som omfattar stadsdelarna Kristineberg och Stadshagen inom Nordvästra Kungsholmen samt stadsdelen Marieberg är ett av stadens stadutvecklingsområden.”

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.