Jannica och Lykke-Elise Friberg bygger sten- och sandslott vid Smedsuddsbadet. Foto: Maja Brand

Vattenvarning vid Smedsuddsbadet

Vattnet vid Smedsuddsbadet är "otjänligt" och staden avråder från att bada, men när StockholmDirekt besökte stranden badades det för fullt.

  • Publicerad 17:34, 18 jul 2018

De senaste vattenproverna vid Smedsuddsbadet togs den 12 juli och i måndags kom resultatet.

– Det visade att vattnet är otjänligt vilket innebär att det är för höga halter av bakterier. Det var inga jättehöga nivåer men lite över gränsen för vad som är tjänligt. I måndags tog vi ett nytt prov och vi väntar oss svar i slutet av veckan, säger Danuta Persson, inspektör på miljöförvaltningen.

Var fjortonde dag tas prover på Stockholms officiella badplatser. Vid anslagstavlan en bit bort från badet sitter en lapp där det står att staden avråder från att bada vid Smedsuddsbadet.

– Jag har inte sett den men jag hade nog hoppat i ändå. Man behöver kyla av sig, det är en överlevnadsinstinkt, säger Andreas Svensson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han är inte ensam. Ingen vid badet som StockholmDirekt har pratat med hade ens uppmärksammat lapparna.

– Det är väldigt varmt och folks fokus kanske inte ligger på att ta del av information från anslagstavlor. Vissa tycker att vi informerar för mycket men det är vår uppgift att göra det. Sen får man välja själv vad man vill göra med informationen – vissa väljer att avstå och andra badar ändå, säger Danuta Persson på miljöförvaltningen.

Andreas Svensson hade inte sett stadens varningslappar men tror att han hade hoppat i oavsett. "En överlevnadsinstinkt att svalka sig" säger han. Foto: Maja Brand

Fredhällsborna Lykke-Elise och Jannica Friberg byggde stenhus på stranden och svalkade sig med ett dopp. Inte heller de hade sett stadens varning.

– Eftersom det är så mycket folk som badar så tror jag att vi ändå hade tagit ett dopp. Men jag kanske hade sökt efter information om vad det innebär att man avråder från bad, säger Jannica Friberg.

Jochen Rudolph, från Hannover i Tyskland semestrar i Stockholm. "Det är för varmt för att inte bada" säger han om stadens avrådan. Foto: Maja Brand

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs nya bron till Djurgården

Nyheter Då ska den vara klar Bygget av Folke Bernadottes bro som ska länka ihop norra och södra Djurgården är nu igång.söndag 21/10 9:02

Koreansk snabbmatskedja öppnar i Vasastan

Nyheter Vill starta 20 nya restauranger i Stockholm inom två år Hemliga familjerecept och koreanskinspirerad mat. Nu öppnar Kimchistan på Tegnérgatan.lördag 20/10 10:00