Vattnet färgas av gamla rör

Stenhamrabon Anna har problem med missfärgat vatten. – Det är jättetråkigt för de som drabbas, säger Frida Österdahl, miljö- och kvalitetschef på Roslagsvatten.

  • Publicerad 14:33, 2 feb 2018

Det är jättetråkigt för de som drabbats och det är jättebra att de hör av sig.

Ett vitt duschdraperi blir missfärgat efter bara ett par dagar och det tar bara en vecka innan det är helt röd-brunt runt kranarna. Det är det kommunala vattnet hemma hos Stenhamrabon Anna som ställer till det.

– Det är röd-brunt. När jag häller upp det i ett glas tänker jag inte så mycket på det. Men när jag häller det i en vit skål, då ser jag det, säger hon.

Familjen har ett utomhusspa där problemet är särskilt tydligt. När karet just är påfyllt är det betydligt gul-brunare än efter ett dygn med klorrengörning. Filtret blir helt rödbrunt redan efter ett dygn, menar Anna.

– Det tråkigaste är när man städat handfat och dusch och så blir det röd-bruna beläggningar på allting, redan inom en vecka. Förut hade vi en vattenkran som stod och droppade, och då blev det missfärgningar redan efter en dag, säger hon.

Har tagit prover

Anna bor på Granitvägen, men även på Dalbovägen har boenden vittnat om problem med missfärgat vatten. Anna har vänt sig till Roslagsvatten med problemen, och de har kommit ut för att ta prover på vattnet. Det har visat sig tjänligt, både ur estetiska och tekniska parametrar.

På Roslagsvatten säger man att vattnet som kommer från kallvattenkranen ska vara klart och fint.

– Det är inte meningen att det ska bli brunfärgat vatten, säger miljö- och kvalitetschef Frida Österdahl.

Missfärgningen kommer från avlagringar i vattenledningsnätet. När vattnet rinner på i lugnt flöde så lossnar inte avlagringarna, men om man tar mycket vatten plötsligt så kan järnet i gjutjärnsledningar ge missfärgningar i vattnet.

Det kan vara ett hushåll som fyller på en pool eller vattnar en stor gräsmatta, med fullt tryck i kranen. Men det kan även vara en entreprenör som tar vatten från en brandpost, berättar Frida Österdahl.

– De gör det fast de inte ska. Och vi vet inte var och när de gör det. Och det har gjort det svårt att spåra, säger hon.

För att lösa problemet spolar Roslagsvatten ledningarna och tömmer ut vatten på den allmänning som ligger över Granitvägen. Detta görs ungefär två gånger i månaden. Under vintern blir det mer sällan, eftersom det blir problem med isläggning.

Under sommarhalvåret har Roslagsvatten upplevt att det fungerat bra, men Anna menar att spolningen inte gjort någon skillnad för vattnet hemma hos henne.

– Det är jättetråkigt för de som drabbats och det är jättebra att de hör av sig. När vi gör en åtgärd och de inte hör av sig igen, då tror vi att det funkar. Men det är där vi har brustit. Vi borde ha ringt tillbaks till dem och kollat att det blivit bättre, säger Frida Österdahl.

Vattennätet

Ekerös kommunala vatten kommer från vattenverket i Norsborg.

Vattenverket rensar vatten från Mälaren. Reningsprocessen tar cirka tolv timmar innan vattnet pumpas vidare ut på ledningsnätet.

Granitvägen ligger ganska nära vattenledningen som kommer från sjön, så vattnet där har inte legat så länge i ledningsnätet.

Kommunens A-taxa finansierar underhåll av ledningar, pumpstationer och reningsverk. Taxan beslutas av kommunfullmäktige.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Låg arbetslöshet ger Ekerö delat länsrekord

Nyheter Ekerö kommun sitter på delad första plats som den i länet med lägst arbetslöshet. En ny rapport visar på god konjunktur i hela Stockholm.onsdag 23/5 15:51

Nedlagt galleri öppnar igen

Nyheter I vintras lades verksamheten ner. Efter ett knappt halvår öppnar det som tidigare hette Hantverksstallet. I helgen väntar öppning av galleriet.tisdag 22/5 16:53

Roslagsvatten: Vattna på kvällstid

Nyheter Vatten. Mycket vatten går i värmen Maj har varit ovanligt varm och torr. Så ser det ut att fortsätta. Nu ber Roslagsvatten om varsamt vattnande.tisdag 22/5 15:15

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter