Tioårsplan. Danielle Littlewood måste planera långsiktigt och kortsiktigt. Foto: Daniel Sjöberg

Vattnet kommer kräva miljardinvestering

Ett nytt reningsverk. Ett nytt vattenverk. Det kommer att krävas stora framtida investeringar för att säkra det som kommer ur kranarna.

  • Publicerad 09:22, 29 sep 2017

Det regnade vattenrubriker under våren och sommaren. Det handlade om ett par läckor. Där var bakterierna i dricksvattnet och givetvis den låga grundvattennivån.

Det ena har inte nödvändigtvis med det andra att göra, men visar att det de flesta människor i Sverige tar för givet är inte alltid ett självspelande piano. Faktum är att det i framtiden kommer att krävas rejäla investeringar inom området.

Stor underhållsskuld

– I Enköping, precis som i hela VA-Sverige finns det en stor underhållsskuld, man har inte investerat tillräckligt i de här anläggningarna utan de har tuffat och gått, men nu har man väl nått sluttampen på den tekniska livslängden på dem, säger Enköpings VA-chef Danielle Littlewood.

I Enköping har det fattats ett politiskt beslut att ett nytt avloppsreningsverk ska byggas, men var, hur och när återstår ännu att se. Dessutom kommer det i framtiden behövas ett vattenverk, men hur det ska se ut och vilket behov det ska fylla är inte heller klart.

Många frågor hänger helt enkelt i luften.Det enda som är helt klart är att stora investeringar kommer att behöva göras.

– Vi har lagt en tioårsinvesteringsplan och det rör sig om över en miljard kronor, säger Danielle Littlwood.

Köpa från Västerås

Det finns dessutom inte bara en väg framåt när det gäller den framtida dricksvattenförsörjningen för kommunen. Ett alternativ skulle till exempel kunna vara att kommunen köper in vatten från Västerås, ett annat att det tas från Mälaren, eller som idag från grundvatten.

Oavsett vilken väg de väljer att gå så kommer det alltså krävas mycket pengar.

– I förra veckan fick vi ett uppdrag från tekniska nämnden att utreda den här frågan. Det kommer nya lagkrav på kvalitet och vilken reservkapacitet man ska ha på vatten som ställer nya krav som vi inte klarar av med det dricksvattensystem vi har idag, säger Littlewood.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Blåljus, onsdag: stök och stölder

Nyheter En man var stökig i Klosterparken. Två stal plånbok och tömde kontot. En åkte fast med stulna matvaror. Där är onsdagens blåljus i korthet.torsdag 21/6 10:06

Players-rånarna fast – har erkänt

Nyheter De två unga män som rånade puben Players Inn för en månad sedan är fast och har erkänt. – Det känns bra, skönt att få ett avslut, en lättnad för oss alla, säger ägaren Anders Thool.torsdag 21/6 9:52