VD åter - ordföranden avgår

Turerna kring Håbo Marknads AB har varit många. Nu står det klart att Lars-Erik Sandhgren fortsätter som vd samtidigt som ordföranden Peter Kilger (M) lämnar sin post. – Jag är ledsen över att det blivit ett sådant fokus på mig, säger Sandhgren.

  • Publicerad 12:54, 5 mar 2019

Det kom som en överraskande nyhet när Håbo Marknad AB:s styrelse meddelade att bolaget och dess vd Lars-Erik Sandhgren ”gått skilda vägar” torsdagen den 14 februari.

Snart nog stod det dock klart att Sandhgren fått sparken av en oenig styrelse. Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna röstade för att Sandhgren skulle få sparken.

Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet och Agneta Hägglund, vice ordförande i styrelsen, meddelade att hon skulle lämna sitt uppdrag.

– Jag kan inte sitta i en styrelse som hanterat frågor på det här sättet. Med omedelbar verkan begärde jag min avsägelse i går. Vi yrkade avslag på förslaget och vi har reserverat oss mot beslutet, sa hon fredagen.

På kommunfullmäktige måndagen därpå på valde hon dock att dra tillbaka sin begäran.

Har det hänt något under veckan som påverkat?

– Nej, det vill jag väl inte riktigt påstå. Ni får ha överseende med att jag inte säger mer, sa hon.

Majoriteten röstade för

Onsdagen den 27 februari kom beskedet att styrelsen återinsätter Sandhgren. Agneta Hägglund lyfte frågan och en majoritet röstade för när Sverigedemokraterna ändrade sig.

– Jag visste inte att det skulle bli så. Jag hade hört att det diskuterades, att SD eventuellt skulle ha något möte. Det är många av oss som har fått signaler från våra företagare, säger Agneta Hägglund på torsdagsmorgonen.

– SD får väl svara på varför, men vad jag hade hört var att Bengt Björkman (SD) hade fått mycket samtal från företagare.

Björkman:

– Innan vi hade förra styrelsemötet så hade jag ett möte med ledande politiker och de framställde en massa saker till mig som inte var riktiga, gällande varför Lars-Erik skulle sluta. Jag sa att jag skulle fundera. Jag tog reda på lite saker, vissa saker kanske stämde och vissa saker stämde inte, men om en vd inte har ägarens förtroende då kan inte vd jobba kvar.

– Därefter har jag dels undersökt saker själv, dels har företag och personer hört av sig till mig. Det finns vissa personer som konspirerar i den här frågan och jag har blivit förd bakom ljuset. Därför anser jag att jag har tagit ett felaktigt beslut och därför har jag ändrat mig och tagit ett annat beslut som jag tycker är mer riktigt. Tyvärr finns det vissa saker som inte riktigt är ute i byn. Det är vissa som vill ställa Lars-Erik i dålig dagar, säger Björkman.

”Inte hela bilden”

Peter Kilger (M) menar att hela bilden inte har framträtt.

– Mitt beslut och styrelsens första beslut baseras på att jag ville värna om företag och personer i kommunen. Tiden får väl utvisa vad det var som hände, men jag hade så torrt om fötterna för jag har pratat med företagare som mår illa.

Företagare har hört av sig till dig och sagt att de mått dåligt på grund av Lars-Erik Sandhgren?

– Exakt. Det var det som flera i styrelsen fick höra också. Det kommer väl fram förr eller senare.

Du vill inte säga mer?

– Nej, jag vill inte sätta någon på pottan för jag tycker att det är väldigt olustigt. Det är synd om en del människor. Det är personangrepp och det går man inte ut med. Men de företag som har blivit drabbade dyker väl upp så småningom. Jag mår dåligt av det här.

Hur ska du kunna jobba med Lars-Erik i framtiden om du känner såhär?

– Ja, naturligtvis blir det svårt. Det erkänner jag, men jag har varit i blåsväder förr. Vi får väl se hur det går. Det är väldigt synd om flera personer och företag, men de vill inte lyssna på det och då får man ta konsekvenserna.

På tisdagen kom beskedet att Kilger lämnar sitt uppdrag och att Lars-Erik Sandhgren återkommer som vd.

– Det är inte hållbart för mig att sitta kvar som ordförande för styrelsen efter den process som varit, säger han i ett pressmeddelande.

Omtumlande tid

För Lars-Erik Sandhgren har det varit en minst sagt omtumlande tid. Från full kalender till tom kalender med någon timmes differens. Nu är kalendern full igen. Han är tillbaka som vd.

– Jag är beredd att ta ett omtag om min arbetsgivare och ägare vill det och definitivt om företagarna vill det. Samtidigt vill jag vara ödmjuk att säga att tycker man att Lars-Erik har jobbat på ett sätt som man inte gillar så hoppas jag att man säger det till mig. Säg: ”Vi gillar inte att du gör såhär eller såhär.” Det är bättre med kommunikation än telepati, säger han.

Peter Kilger var väldigt kritisk till dig. Har du läst vad han har sagt?

– Jag har valt att inte läsa någonting. När det gäller vad man har sagt och skrivit, det kan inte jag förhålla mig till. Jag tycker bara att det är tråkigt om vi har något slags blame game. Det gynnar ingen.

Han fortsätter:

– Marknadsbolaget är inte Lars-Erik. Det är alla som jobbar där. Jag har ansvar, men det är de fantastiska medarbetarna som gör alla saker och som har fortsatt att jobba på väldigt bra under tiden jag har varit borta. Jag är ledsen över att det blivit fokus på mig.

Hur ser du på läget nu?
– Jag finns på något sätt i en situation som har förändrats och jag kan bara göra mitt bästa. Jag är beredd att bjuda till. Om man vill prata om det som har varit och ta upp sådant som inte är bra. Om det är något jag önskar ska vara konsekvensen av det här så är det att vi ska prata med varandra, inte om varandra.

Skokloster hoppas på 10 000 motorvurmare

Stockholmstidningen Gasoline Magazine arrangerar en stor motorträff den 25–26 maj. Där allt ifrån gamla bilar till nya båtar kommer visas upp. Folk kommer krylla runt Skokloster Hotell i Håbo kommun...söndag 19/5 1:15

Nya torget: ”Ska blomma överallt”

”Grått och trist”, ”en riktig gråzon”, ”en stenöken”. Kungsängenborna uttrycker besvikelse över sitt nya torg, men Linda Edgren på kommunen lovar att det kommer att grönska.lördag 18/5 15:15

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt