En av containrarna som Stockholm stad har ställt ut för att underlätta sophanteringen medan strejken som pågår. Foto: Mimmi Epstein

VD:n efter massuppsägningarna: "Vi nyrekryterar för fullt"

Ett 60-tal av Reno Nordens vilt strejkande sopåkare valde i dag att säga upp sig. Företaget håller nu på att nyanställa – och de kan hamna på den nivån som de strejkande vägrade acceptera.

  • Publicerad 14:56, 12 jul 2017

Under morgonen idag 12 juli samlades många av Stockholms sopåkare vilket slutade med att ett 60-tal sa upp sig istället för att fortsätta strejka "vilt", det vill säga utan fackligt stöd. De går inte med på den förmodade lönesänkning som arbetsgivaren Reno Norden vill få igenom.

Reno Nordens VD Peter Ekholm håller dock lugnet och berättar för StockholmDirekt att företaget redan börjat rekrytera ersättare för arbetarna som sagt upp sig.

– Nyrekryteringen började idag och pågår för fullt, i och med att de valde att säga upp sig istället för att invänta arbetsdomstolens dom, säger Peter Ekholm.

Kommer de nyanställdas löner landa på den nivå som de strejkande inte accepterade?

– Det har jag inte ens hunnit fundera över men visst är det troligt att det blir så.

Sopstrejken: Nu säger sophämtarna upp sig

Som StockholmDirekt tidigare rapporterat så är drygt tre fjärdedelar av Reno Nordens ordinarie verksamhet igång.

– Vi har haft en krisplan som vi har följt sedan strejken bröt ut i onsdags. Det blir lite längre arbetsdagar och det förekommer vissa störningar fortfarande, säger Peter Ekholm.

Kan växa ytterligare

Enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet kan ännu ett företags anställda sopåkare gå ut i strejk ikväll. Det handlar om entreprenören Liselott Lööf AB som tillsammans med Reno Norden står för hela Stockholms sophantering.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.