Djurfritt? Det är inte alltid lätt att veta om vinet innehåller animaliska produkter. Foto: Malin Lo Lööf

Veganvin är superhett – men svårt att hitta

Efterfrågan på vin utan animaliska produkter i, alltså veganvin, ökar. Men än så länge finns det inget solklart sätt att v-märka alkoholen. Och Systembolaget har inget bra system på g.

  • Publicerad 18:50, 19 okt 2017

Att vin kan innehålla djur är det inte många som tänker på. Men så är det. Det handlar om att filtrera bort det grumliga som uppstår vid jäsningen med hjälp av animaliska produkter.

Ägg- och mjölkprotein, simblåsor från fisk, och protein från insekter, är några vanliga metoder. Men folks frågor om vilka viner som är vegan – alltså filtrerade genom ett icke-animaliskt finmaskigt filter – ökar.

– Det är ett relativt nytt fenomen så det har ökat i relation till hur det var innan. Vår kundtjänst började få frågor om veganviner 2014, och nu får de runt 20-25 frågor i månaden. Det har mattats av en aning i år. Sannolikt för att kunskapen om det har ökat, säger Matilda Dannetun, pressekreterare på Systembolaget.

Köttvägraren Röstlund möter stjärnkocken Dahlgren: "Absolut bullshit"

Oklart med märkning

Hur måna av Systembolagets viner som är garanterat vegan går dock inte att säga. EU har idag enbart krav på att rester av ägg och mjölk ska märkas ut på etiketten. Systembolaget kan alltså inte kräva av sina vinleverantörer att de ska märka ut andra icke-veganska produkter.

Matilda Dannetun säger att Systembolaget påbörjat arbetet med ett eget system för att v-märka sina produkter, så att det ska gå att söka speciellt efter dem i systemet och på deras hemsida. Men det går inte att säga alls när det är på banan.

Ny vegankiosk lockar med Pamela Anderson-burgare

– Vad vi gör i nuläget är att vår kundtjänst inofficiellt registrerar vilka produkter som våra leverantörer bekräftar som veganska, eller som har en av de olika vegancertifieringar som finns. Sedan kan vi förmedla den informationen vidare till kunder och butiksmedarbetare.

Stort mörkertal

Utöver dessa finns det även andra produkter som är veganska på Systembolaget. Men:

– Vi känner bara inte till dem ännu eftersom informationen inte är obligatorisk och alla väljer inte att vegancertifiera.

"Det har blivit roligare att vara vegan i Stockholm"