Gillar vego. Aline Jigrud, Elis Loberg Wanngård, Leon Laurent och Meja De Schipper tycker att kommunens satsning är bra. Foto: Hege Hellström

Vegetariska dagen rör upp känslor – så säger eleverna

Vår artikel om vegetariskt i skolan rörde upp känslorna. Men vad tycker barnen? Vallentuna Nyheter frågade fyra andraklassare.

  • Publicerad 15:57, 17 jan 2018

På Facebook har diskussionerna gått varma efter att nyheten om vego en dag i veckan släpptes. Bland de över 250 kommentarerna finns vitt skilda åsikter. Många hyllar initiativet, medan andra menar att det blir påtvingat för eleverna att äta vegetariskt.

LÄS MER: Så ska Vallentunas skolor köttbanta

När Vallentuna Nyheter besöker Karlbergsskolan är det idel positiva tongångar om vegomat bland fyra elever i tvåan.

– Det är jättegott, jag åt vegetarisk julskinka i julas och det var mums. Djur har också känslor, säger Aline Jigrud.

– Hemma hos oss ska vi dra ner på köttet. Om vi ska äta kött ska det vara krav och ekologiskt helst, säger Elis Loberg Wanngård.

Även Leon Laurent är positiv:

– Jag gillar vegolasagne och vegetarisk korv stroganoff med halloumi, det fick min lillasyster på dagis och nu har vi lagat det hemma.

Varför är en del negativa till vegomat tror ni?

– En del tänker nog att man bara ska äta morötter och växter, de tänker inte på att det finns sojafärs och vegetariska köttbullar som smakar som köttbullar, säger Elis.

Hur många dagar i veckan tycker ni det borde vara bara vegetariskt i skolan?

– Tre dagar i veckan. Men om någon inte vill ha vegetariskt, ta sojafärs för det är ingen skillnad från köttfärs, säger Elis.

Men Meja tycker att det bästa är när det både finns vego och annan mat att välja på.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03