Foto: Oliver Karlöf, Mostphotos, Rasmus Panagiotis

Vem dödade älgen i Botkyrka?

En älg hittades på måndagen med uppsliten hals i södra Botkyrka. Varg! ropar genast någon. Men kan det kanske vara ett lodjur?

  • Publicerad 11:29, 28 nov 2017

Vid 16-tiden den 27 november påträffade Stockholm stads fiskekonsulenter en död älg intill Uringebäcken i södra Botkyrka.

– Det var inte många dagar gammalt. Köttet såg färskt ut. Strupen var uppriven och alla mjukdelar runt huvudet var uppätna. Det tyder på en vargattack. Den hade inga andra skador och vi hittade inga kulor, säger Oliver Karlöf, fiskekonsulent.

Men Botkyrka kommuns viltvårdare Kenneth Hellström tror inte att älgen har attackerats av en varg.

– Det är mycket möjligt att en varg finns i trakten. Men jag tror inte att den har dödat en älg. EN varg dödar inte älg. Däremot kan flera vargar göra det. En varg kanske kan ta en kalv, men årets kalvar har blivit för stora, säger han.

"Även älgar dör av ålder"

– Även älgar dör av ålder. Om den dör och lägger sig ner då är grävling och räv eller alla möjliga djur framme och äter, förklara han vidare.

Mikael Fransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen håller med honom.

– Södertörnsvargen har inte rört sig i de här trakterna. Den brukar hålla sig i områdena kring Tyresta och Västerhaninge.

Några vargobeservationer har dock gjorts i närheten av området på sistone. Den 24 november upptäckte en person vargspår mellan Tornberget och Paradiset i Huddinge. Den 19 november sågs en varg på en väg i Pålamalm i Grödinge.

De är dock inte kvalitetssäkrade av Länsstyrelsen.

Om vargen hade tagit sig till Botkyrka, hade fler observationer gjorts då?

– Ja, det tror jag. Vi får in bilder och observationer varje dag.

Rådjuret hittades intill Brosjön. Foto: Anette Hammarström

Mer troligt är att ett lodjur har varit på jakt i Grödinge i dagarna.

På morgonen den 28 november påträffade Anette Hammarström ett rådjurs kadaver med inälvorna utslitna och halsen upptuggad i sanden intill Brosjön mellan Grödinge och Vårsta.

– Jag har fyra hundar och jag tyckte det var konstigt att de sprang bort mot sanden. När jag såg rådjuret och första tanke att shit nu har vargen kommit hit, säger hon.

Men när en viltvårdare kom till platsen konstaterade han att det troligtvis var ett lodjur som hade varit i farten. Bitmärken på halsen tydde på det.

– Det kan vara mycket vara troligt, ja, säger Kenneth Hellström.

Hur vanliga är lodjur söder om Stockholm?

– Lodjur har funnits de senaste 20-30 åren.

Älgen hittades intill Uringebäcken. Foto: Oliver Karlöf/Stockolms stads fiskevård

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.