VERNISSAGE. Eleverna Evin, Ragda, Jasmine, Zaid, Emirhan och Adrian, elever på Rinkebyskolan visar upp terminens slöjdalster. Läraren Bente Möller är med. Foto: Anna Wettergård

Vernissage med elevernas egna konstprojekt

Nyligen var det vernissage på Rinkebyskolan, där högstadieeleverna fick visa upp den konst de skapat under terminen. Det enda kravet på konsten var att den skulle innehålla något gjort av lera.

  • Publicerad 14:59, 10 jun 2019

Det är årets sista skoldag. På Rinkebyskolan är det vernissage, och stämningen är lågmält uppspelt. Cider finns upphällt i plastglas och på borden står skålar med chips. Högstadieeleverna visar upp de alster som de skapat under vårterminens slöjdlektioner. De har fått nästan fria händer i sitt skapande, med bara ett krav: någon del av konstverket måste vara gjord i lera.

– Det var svårt att arbeta med leran. Den bara spricker, och vill inte hålla ihop, berättar en elev.

Men de lyckades, och nu pryds foajén av allt från fågelbon till elefanter, miniatyrkök och en representation av Drottninggatan, komplett med betonglejon och texten "never again".

– Budskapet är att aldrig låta det hända igen, det som hände på Drottninggatan, berättar konstnären.

En annan elev har skapat en stad, med ett allseende öga som blickar ut över staden från en höjd.

– Det handlar om att vi alltid är övervakade, berättar eleven.

På ytterligare ett konstverk poserar en ensam varg, tillsammans med ett ensamt träd.

– Det är den sista vargen på hela jorden, och det sista trädet på hela jorden. Budskapet är att vi inte ska stöka ner vår jord.

Stolt lärare

Slöjdläraren Bente Möller tittar stolt på när eleverna berättar om sina verk.

– All konst behöver en publik, oavsett hur gammal man är när man skapar den. Det är därför vi gör det här.

Konstprojektet har pågått under hela terminen, och det är eleverna som har stått för idéerna. Själv har hon bara bistått med den praktiska kunskapen och de tekniska lösningarna, berättar hon.

– Det är lite synd att vernissaget hamnade på en klämdag. Det är många som inte är här. Men förutom det är jag jättenöjd.

Hon berättar att hon har flera projekt på gång. I höst tänkte de göra remakeverkstad och hattparad på skolan. Och till våren blir det en ny konstomgång, men då med ett tema. Och gärna med större konstverk, som eleverna får skapa i grupp.

– Det här är andra året vi kör konstvernissage. Nu tar vi med oss lärdomarna från i år och går vidare. Min tanke är att det här kan bli hur stort som helst, avslutar hon.