Huddinge. Segeltorpsbon Siv Ununger med hunden Stella menar att Södertörn är något som har växt fram på senare år. När vi frågar henne om hon känner sig som en ö-bo svarar hon: ”Inte alls! Bor jag på en ö?”. Foto: Claudio Britos

Vet du att du bor på landets tredje största ö?

Vad säger du om vi säger att du bor på en ö? Landets tredje största till och med. Hela vägen från Söderort i norr till Nynäshamn i söder sträcker sig ön Södertörn. Frågan är om vi känner oss som ö-bor söder om Söder.

  • Publicerad 08:00, 29 feb 2020

– Inte alls! Jag bor ju inte på en ö. Jag bor mitt i Tumba, säger Majsan Johansson från Segersjö när vi frågar henne om hon känner sig som en ö-bo.

Frågan är inte så konstig som den låter.

Att Gotland och Öland är landets två största öar är sedan gammalt. Men sedan 2014 bor Majsan, halva Storstockholm och länet på landets tredje största ö. Anledningen är att Södertörn plötsligt dök upp och knep bronsplatsen i SCB:s, Statistiska centralbyråns, lista över landets största öar.

Genom att SCB slopade definitionen som begränsade att öar intill grävda kanaler inte ansågs vara en ö, kunde flera öar inkluderas i statistiken. Detta tillsammans med att man började använda Lantmäteriets fastighetskarta som visar markklasser och ytbildat vatten, vilket är det som ska omge en ö för att det också ska klassas som det i statistiken.

För Södertörn, som sträcker sig från Söderort i norr, hela vägen till Nacka i öst, Södertälje i väst och Nynäshamn i söder, betyder det Södertälje kanal, Himmerfjärden, Mälaren och Östersjön.

Gör detta oss alla som bor här till ö-bor? Per definition, ja. Men känner vi oss som ö-bor? Vi ger oss ut för att fråga ö-borna själva.

I Botkyrka?

Kurt Torpling från Tumba är ute och går med hunden Fia när vi frågar honom.

– Nej, jag vet inte riktigt vad du menar faktiskt, svarar han förvånat.

Botkyrka. Tumbabon Kurt Torpling och hunden Fia blev paffa över frågan om de känner sig som ö-bor. ”Nej, jag vet inte vad du menar faktiskt”, svarar Kurt förvånat. Foto: Claudio Britos

Botkyrka. Majsan Johansson i Segersjö berättar att hon inte kommer att definiera sig som ö-bo framöver. Foto: Claudio Britos

När vi berättat för honom att han bor på den tredje största ön i landet, berättar Kurt att det inte är någonting han brukar tänka på.

– Men jag kommer inte definiera mig som en ö-bo hädanefter. Jag har inget som jag kan relatera till när det gäller öar, säger han.

Vad skulle få dig att känna dig som en ö-bo?

– Att jag skulle bo på Öland eller Gotland.

Huddinge då?

I Botkyrka råder alltså ingen vidare ö-mentalitet, trots att kommunen har flera områden i närheten av vatten. ”Ett olyckligt sammanträffande”, tänker vi och beger oss vidare för att testa tesen om en ö-mentalitet i Huddinge.

Vi åker till strandpromenaden längs Långsjön i Segeltorp. Där träffar vi Siv Ununger och hunden Stella.

– Inte alls! Bor jag på en ö? frågar hon sig när hon får frågan.

Hon har aldrig känt sig som en ö-bo. Än mindre hört talas om Södertörn som en ö.

– Det är först på senare år som jag har hört det talas om Södertörn. Förr pratades det inte så mycket om det. Men jag upplever det inte som en ö, trots alla broar som man passerar, säger hon.

Hur är en ö-bo, enligt dig?

– En som bor i Skärgården.

Vi ställer samma fråga till mammalediga Sanne Åman från Segeltorp.– En som har båt och har vatten runt omkring sig. Kanske att man känner sig instängd, resonerar hon.

Ö-expert. "Staden och ön är lite av varandras motpoler", säger Elisabeth Wollin, lektor i etnologi vid Södertörns högskola. Foto: Anna Hartvig

Söderort. Bosse Sangstedt och Britt Engman har tidigare bott på öarna Stora Essingen och Lidingö. Nu bor på i Gullmarsplan, på Södertörn. "Vi brukar promenera vid Årstaviken, och då får man kanske lite ö-känsla", säger Bosse. Foto: Claudio Britos

Experten förklarar

Men går det egentligen att kategorisera en ö-bo? Och varför verkar det som att det inte finns någon ö-mentalitet på landets tredje största ö?

Elisabeth Wollin, lektor i etnologi vid Södertörns högskola förklarar:

– Jag tror att det flesta människor lever med föreställningar om att en ö är mer begränsad i storlek. Eftersom Södertörn är så stor upplever inte många det som en ö. Man känner mer att man tillhör staden, det urbana. Staden och ön är lite av varandras motpoler, säger hon.

På Södertörns nordligaste sida, vid Gullmarsplan, hittar vi ett par som har varit del av båda motpolerna samtidigt. Britt Engman och Bosse Sangstedt har nämligen bott på Stora Essingen, en ö mitt i stan.

– När vi bodde på Stora Essingen och Lidingö kände vi oss verkligen som ö-bor. Just på Stora Essingen tillhör man egentligen innerstan, men det känns inte så, förklarar Britt.

Hur är en ö-bo då?

– Man är lite lokalpatriotisk, tror jag.

Men som nyblivna Södertörnsbor har de nästan helt tappat ö-mentaliteten.

– Vi brukar promenera vid Årstaviken, och då får man kanske lite ö-känsla, säger Bosse.