Klura. Gun Ehrenpohl och Björn Rosén försöker klura på en av gåtorna i tipspromenaden. Foto: Mikael Andersson

Veteranlopp hoppas locka ensamma äldre

Åtta tappra löpare har tagit plats i det kyliga vårvädret, dock utan nummerlapp eller svettband. Istället är det vantar och rullator som gäller. Vi hängde med på veteranlopp i Traneberg.

  • Publicerad 11:31, 8 maj 2019

På Tranebergs aktivitetscentra är det full rulle på innergården. Uppvärmningen med personal från Åkeshovsbadet har precis avslutats, och Gun Ehrenpohl och Björn Rosén har börjat gå banan runt. De besöker mötesplatsen varje vardag och tycker att veteranloppet är ett roligt initiativ.

– Det är väldigt trevligt det här, särskilt när man bor ensam så betyder det mycket, säger Gun.

Efter sex varv runt gården frågar aktivitetssamordnaren Josefine Henningsson hur det känns.

– Snorigt, svarar Gun.

Hon får en bit papper, och ger sig sedan iväg för ett sjunde varv. Det varma vårvädret har blåst förbi och en del har vantar på sig.

Det är Josefine Henningsson som har tagit initiativet till loppet.

– Jag har hört att det finns andra ställen på södra sidan av stan som har gjort liknande, men jag har inte sett någon här göra det. Det är friskvårdsmånad i maj i Bromma, och jag tänkte att det är mitt jobb att få igång de äldre, säger Josefine Henningsson.

Guide: Massor med gratis aktiviteter för äldre i Bromma

Från början var det tänkt att det skulle finnas tre olika slingor i loppet, ett 50-meterslopp runt gården, ett på 700 meter och ett längre på 1,7 kilometer. Men eftersom det inte riktigt kom så många som man velat, blev det istället fokus på det kortare loppet.

– Det här är första gången vi anordnar loppet, men min vision är att det ska vara något trevligt som återkommer varje år. Alla som är här idag bor här, men Tranebergs aktivitetscentra är öppet för alla över 65 år. Vi vill att det kommer hit fler, och främst vill vi nå de som sitter ensamma hemma, säger hon.

"Man ska röra på sig varje dag"

I banan går Jacqueline Gröngården med raska steg, och vi får småspringa ikapp henne.

– Jag är på nionde varvet nu, och ska gå tio. Jag besöker Tranebergs aktivitetscentra måndag till fredag och går på morgongympa.

Du verkar vara väldigt aktiv?

– Det är till min person, jag har idrottat hela livet och joggat och gymnastiserat. Man behöver ju inte springa Stockholm marathon, men man ska röra på sig varje dag, då sover och äter man bättre, säger Jacqueline.

Aktiv. Josefine Henningsson hejar på när Gun Ehrenpohl försöker träffa hinken med tennisbollen. Foto: Mikael Andersson

Förutom att bara gå finns det en tipsrunda med gåtor, och en station där de äldre får kasta bollar i en hink. När man känner sig klar och går i mål ska det bjudas på korv med bröd inomhus. Lite senare blir det uppträdande med sång.

Efter tolv varv är Jacqueline klar.

– Jag går på som en älg. Målet är att springa Tjejmilen i höst, säger hon.

Motiverad. Jacqueline Gröngården går med raska steg banan runt. Målet är Tjejmilen senare i år. Foto: Mikael Andersson