Varning. En häst fick fel ben opererat av en veterinär i Täby, nu får han en varning. Foto: Mikael Andersson

Veterinärens miss – opererade fel ben på häst

En häst i Täby skulle operera benet, men veterinären opererade fel ben. Nu får veterinären efter anmälan en varning.

  • Publicerad 16:46, 25 nov 2019

I december förra året sökte sig en Täbybo till en veterinär i kommunen för att hennes häst skulle opereras i vänster bakben.

Hästen sövdes och operationen genomfördes av veterinären. Men inte på vänster ben, utan på höger – ett ben som var helt friskt.

Kvinnan har anmält händelsen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, en statlig myndighet som prövar frågor om disciplinansvar.

I anmälan om felbehandling skriver kvinnan att hon anser att det var "oerhört ansvarslöst och medförde onödigt lidande för hästen".

Hon skriver vidare att hon upplevde att veterinären var slarvig och att han inte läste journalen innan operationen.

"Mänskliga faktorn"

Även veterinären medger att han opererade fel ben, går det att läsa i beslutet från Ansvarsnämnden från djurens hälso- och sjukvård.

Detta på grund av "en serie misstag relaterade till den mänskliga faktorn", uppger han, enligt beslutet.

– Man har konstaterat att han gjort fel, säger Annelie Svensson, sekreterare på Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Efter tre veckor gjorde veterinären en ny operation på hästen, denna gång på rätt ben.

Varnas

Ansvarsnämnden uppger i sitt beslut att händelsen inte är ringa och att den inte heller kan ses som ursäktlig. Därför har de beslutat att ge veterinären en erinran, alltså en skriftlig varning.

– Man kan säga att han har fått en prick och den kommer alltid finnas kvar. Om samme veterinär gör fler misstag så kan det bli så att Jordbruksverket (som är tillsynsmyndighet och själva kan anmäla till ansvarsnämnden, reds anm.) utreder honom, säger Annelie Svensson.

Efter händelsen har kvinnan som ägde hästen även fått ekonomiskt ersättning för händelsen.

– Han gjorde fel och kan inte undgå en påföljd, säger Annelie Svensson.

Planen för Danderyds välfärdsmiljoner – ingenting

Nyheter M-ordförande: "Inga nya satsningar eller löften" Över 11 miljoner tillkommer till kommunen efter ny överenskommelse om välfärdsmiljarderna. Hanna Bocander (M) ser inte den utökade budgeten som ett tillfälle att göra några nya satsningar.fredag 24/1 16:29

Anna får pli på hundarna i Norrort

Nyheter "Det finns ingen manual" En del hundägare har problem med hundar som skäller, krafsar eller kissar inomhus. Men om det inte är något fysiskt fel på pälsklingen? Det är här Danderydsbon och hundtränaren Anna Ögren kommer in.fredag 24/1 15:26
Stockholm Direkt