Varning. En häst fick fel ben opererat av en veterinär i Täby, nu får han en varning. Foto: Mikael Andersson

Veterinärens miss – opererade fel ben på häst

En häst i Täby skulle operera benet, men veterinären opererade fel ben. Nu får veterinären efter anmälan en varning.

  • Publicerad 16:46, 25 nov 2019

I december förra året sökte sig en Täbybo till en veterinär i kommunen för att hennes häst skulle opereras i vänster bakben.

Hästen sövdes och operationen genomfördes av veterinären. Men inte på vänster ben, utan på höger – ett ben som var helt friskt.

Kvinnan har anmält händelsen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, en statlig myndighet som prövar frågor om disciplinansvar.

I anmälan om felbehandling skriver kvinnan att hon anser att det var "oerhört ansvarslöst och medförde onödigt lidande för hästen".

Hon skriver vidare att hon upplevde att veterinären var slarvig och att han inte läste journalen innan operationen.

"Mänskliga faktorn"

Även veterinären medger att han opererade fel ben, går det att läsa i beslutet från Ansvarsnämnden från djurens hälso- och sjukvård.

Detta på grund av "en serie misstag relaterade till den mänskliga faktorn", uppger han, enligt beslutet.

– Man har konstaterat att han gjort fel, säger Annelie Svensson, sekreterare på Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Efter tre veckor gjorde veterinären en ny operation på hästen, denna gång på rätt ben.

Varnas

Ansvarsnämnden uppger i sitt beslut att händelsen inte är ringa och att den inte heller kan ses som ursäktlig. Därför har de beslutat att ge veterinären en erinran, alltså en skriftlig varning.

– Man kan säga att han har fått en prick och den kommer alltid finnas kvar. Om samme veterinär gör fler misstag så kan det bli så att Jordbruksverket (som är tillsynsmyndighet och själva kan anmäla till ansvarsnämnden, reds anm.) utreder honom, säger Annelie Svensson.

Efter händelsen har kvinnan som ägde hästen även fått ekonomiskt ersättning för händelsen.

– Han gjorde fel och kan inte undgå en påföljd, säger Annelie Svensson.

Så mycket ska det kosta att bada i nya Täbybadet

Nyheter Ny upphandling av Norrskogsbadet 2022 kommer Täbys nya badhus att stå klart i Täby park. Så här mycket kommer det att kosta att bada.torsdag 12/12 12:09

Syskonens pepparkakshus sprider glädje på äldreboende

Nyheter "Alla som vill kan baka eller hälsa på ett äldreboende" Brukar du också svära över att pepparkakshuset blir misslyckat år efter år? Det är inget som Elin Sunnert från Danderyd känner igen. Hon bakade ett hus med snickarglädje – som numera ”bor” hos de...torsdag 12/12 12:06
Stockholm Direkt