Foto: Fredrik Gustafsson

”Vi är i fas med pepparrotsbadet”

En 90 meter lång vattenrutschkana, en relaxavdelning och en grotta. Så går det för bygget av Enköpings nya familjebad – Pepparrotsbadet.

  • Publicerad 13:11, 20 jun 2019

För ganska precis ett år sedan togs det första spadtaget för bygget som senare skulle döpas till Pepparrotsbadet. Enköping nya familjebad som är tänkt att stå färdigt till årskiftet 2020–2021.

Och i dagsläget finns ingenting som tyder på att bygget skulle bli försenat. Det menar i alla fall Emil Uleander, platschef på Cobab, som bygger anläggningen.

– Vi ligger i fas, säger han.

Vad skulle kunna försena bygget?

– De kritiska delarna är själva stommen, helt klart. Och sen så är det samordningen sen. Vi kommer att ha uppemot hundra hantverkare på plats när vi är som flest, säger Emil Uleander.

– Det är ett kritiskt moment när det är så mycket personal på plats. I nuläget är vi cirka 30 hantverkare på plats.

Pålar 28 meter ner

Det är inget litet bygge. Innan bottenplattan kunde gjutas hamrades 626 pålar 28 meter ned i marken. Och alla bassängväggarna är gjutna på plats.

– Vi bygger utefter ett kommunfullmäktigebeslut, med en upplevelsedel. Det kommer att bli barnbassänger, en varmbassäng, en grotta som man kan simma in i, säger Claes Lagelius, projektledare Upplevelseförvaltningen och tillägger:

– Hela badet går i färgen turkos, som vattnet vid Greklands öar. Det kommer också att bli ett regnbågstema, med olika färger på glasrutorna.

Utöver det kommer anläggningen även bland annat att innefatta kafé och restaurang i entrén, ett kalasrum, en relaxavdelning med ett kallpool, fyra bastur, två varmpooler och en bardisk.

– Det är ju vad man som kund på badet kommer att se. Sen så är det mycket som byggs som man inte ser. Det är smockfullt med ventilationskanaler och vattenreningsanläggningar till exempel, säger Rikard Westlöf, projektledare Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Drivs av solceller

Anläggningen kommer att drivas av energi från både solceller, solfångare och återvinning av duschvattnet.

Överskottsenergi från ishallen kommer också att användas. Resterande el kommer från Ena Energi några stenkast från Pepparrotsbadet.

Platschef. Emil Uleander, Cobab. Foto: Fredrik Gustafsson

Siffror från simhallsbygget

I dagsläget arbetar 35-40 hantverkare med bygget av Pepparrotsbadet. Som mest kommer 100 hantverkare att vara på plats samtidigt. Men det är först om ett år.

6 000 kubikmeter betong kommer att användas till bygget.

626 pålar på cirka 28 meter vardera har pålats ned i marken innan bottenplattan gjöts.

Lyftkranen som används vid bygget är 40 meter hög, och den har en 80 meter lång arm. Lyftkapaciteten är 20 ton.

Alla bassängväggar är gjutna på plats.

Visa merVisa mindre

EnköpingDirekt starkare i höst

Nyheter EnköpingDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och det kommer...söndag 5/7 7:46

Sommarstängt

Nyheter Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46