”Vi är inte rädda utan beredda”

Flera butiker och en restaurang i Upplands-Bro har utsatts för väpnade rån under hösten och in på det nya året. Hur mår de som blivit utsatta? Upplands-BroBladet har hört med några av dem.

  • Publicerad 09:15, 26 jan 2018

Den 12 januari rånades Dollarstore i Bro av en ensam gärningsman. Rånaren gick direkt till kassan och efter mindre än en minut var han ute igen med en okänd summa pengar.

– Den personal som kom i direkt kontakt med rånaren är givetvis chockad. De har kontakt med vår företagshälsovård, säger Fredrik Holmström, försäljningschef på Dollarstore.

Butikens övervakningsfilmer, som ska vara av skarp kvalitet, har lämnats till polisen. Nu fortsätter Dollarstore med sina rutiner.

– Vi har bra säkerhetsrutiner, och vår väktare har ökat frekvensen. Men det går inte att skydda sig mot en ensam gärningsman som springer in med kniv, säger Fredrik Holmström.

”Kunderna är rädda”

Direkten i Bro centrum har fått ovälkommen påhälsning två gånger sedan oktober. En gång den 16 oktober 2017, och igen den 11 januari 2018. Fyra dagar efter det senaste rånet tog en ny ägare och butikschef över butiken.

– Det var planerat att jag skulle ta över. Det är jobbigt när man vet att det är oroligt, säger han.

Två anställda slutade på grund av det senaste rånet.

– En av dem blev hotad med en kniv mot sin mage. Han blev jätterädd. Det här har påverkat stort. Kunder vågar knappt röra sig i centrum, de är rädda.

Är ni som jobbar rädda?

– Inte rädda utan beredda. Vi är beredda på att det kommer att hända igen.

Den nya butiksägaren stod själv precis utanför när tre maskerade män sprang in på Direkten den 11 januari. En stamkund jagade ut dem igen, utan att de lyckats få med sig något.

Livs på Fjärilsstigen i Bro rånades i november. Tre maskerade män höll fast personalen och knivskar en av dem i huvudet.

– Han kommer inte att jobba här något mer. Vi har blivit rånade flera gånger, man kan inte jobba så. Det finns ingen lag här, säger en annan anställd.

Sedan rånet stänger butiken tidigare.

Beroende av all hjälp

Polisen jobbar aktivt med alla dessa ärenden.

– Vi jobbar med bearbetning och analyser för att få ett sådant bra underlag som möjligt, säger Jörgen Karlsson, polischef i Upplands-Bro och Järfälla.

Polisen utgår ifrån att det finns olika grupperingar och att det inte är samma gärningsmän som står för samtliga rån, men de utesluter inte att samma personer har varit med i flera av dem.

– Det är otroligt bra om någon har gjort en iakttagelse och hör av sig till oss. Att vi poliser skulle vara på rätt plats vid rätt tidpunkt är omöjligt, vi är beroende av all hjälp vi kan få. Ibland kan det vara det lilla som får stor betydelse, säger Jörgen Karlsson.

Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande, säger:

”Varje brott är förkastligt. Helt oacceptabelt. Kommunens ansvar är att jobba trygghetsskapande och det gör vi på bred front. Akuta och långsiktiga åtgärder.

Vi har också upptagit dialog med lokala näringslivet för ytterligare åtgärder för ett trivsamt centrum och offentligt rum.

När det gäller kriminalitet och brott är det ett polisiärt ansvar. Vi har ett gott samarbete och vi har uttryckt kommunens önskemål om en ökad polisiär närvaro, främst i Bro.”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Samir och Viktor till Håbo

Melodifestivalen. Där har ni den kanske främsta gemensamma nämnaren mellan två olika artistbesök i Håb i sommar.tisdag 22/5 16:50

Kräftfisket är inställt i Lejondalssjön i år igen

Signalkräftornas bestånd har minskat med nästan 90 procent de senaste tre åren. Nu behöver den en chans att hämta sig.tisdag 22/5 12:45

Senaste numret

Bålstabladet