"Vi är inte självförsörjande i Sverige"

Sverige har en självförsörjningsgrad på kyckling på bara 50 procent, så vi är beroende av import. I perioder råder det stor brist på vissa kycklingdelar när större grossister har köpt upp det mesta på marknaden. Det säger Jim Nilsson på Fazer.  – Vi som jobbar med det här efterfrågar ökad svensk produktion, säger han.

  • Publicerad 06:15, 10 sep 2017

Det är marknaden som till stor del avgör hur stor andel svensk kyckling som hamnar på tallrikarna i Väsbys skolmatsalar, enligt kommunens matleverantör Fazer.

Jim Nilsson är tidigare inköpare på Fazer och har ägnat veckor och månader åt att resa runt i Europa för att besöka potentiella köttleverantörer. Han är numera företagets sektorchef för skolmat.

– Innan sommaren var det exempelvis en rätt tråkig situation då kycklingbröst avlistades på grund av brist. Det gick inte att köpa. De stora livsmedelskedjorna köper mycket svenskt och i större volymer än oss, och det urholkar marknaden, säger han.

I Sverige produceras bara cirka hälften av den mängd kyckling som konsumeras. Det innebär att vi har ett behov av import. Fazer slutade importera kyckling från länder som Thailand, Brasilien och Argentina 2013.

– Vi måste ju kunna kontrollera antibiotikaanvändningen, säger Jim Nilsson.

Utöver två svenska leverantörer samarbetar Fazer nu med en utvald producent i Lettland.

– Vi fastnade för den lettiska producenten på grund av deras arbetssätt. De ser Sverige som en stor marknad och anpassar sig efter svenska krav. Jag har själv varit där flera gånger. Och så ligger det ju 46 mil från Stockholm, det är ju nästan närproducerat, säger han och tillägger:

– Det viktigaste är inte vilket land kycklingen är ifrån, utan hur den är producerad. Det har varit ett skällsord att säga att köttet kommer någon annanstans ifrån, men jag känner mig trygg med produktionen där.

Använder ni ekologisk kyckling i era kök?

– Tillgången är fortfarande liten och det finns några hinder vad gäller fodret, men vi tittar på att använda ekologisk kyckling i större utsträckning.

Fläskköttet som ni serverar, är det svenskt?

– I fjol gick vi över till att ha 100 procent svenskt fläskkött. Jag har själv rest runt i Europa och jämfört olika producenter. Där skiljer det sig såpass mycket från i Sverige att vi känner att vi inte kan kontrollera produkten. Exempelvis vad gäller antibiotika, svanskupering, fixering av suggan.

Är det samma sak med nötköttet?

– Vi har samma mentalitet kring nötköttet, att vi vill kunna kontrollera processen. Vi köper vårt nötkött från fem länder, bland annat en producent på Irland, två i Tyskland och några svenska.

Jim Nilsson betonar igen att det inte är landet man handlar från, utan producenten, som är det viktiga.

– På Irland är det frigående djur som går ute elva månader per år och väldigt låg antibiotikaanvändning. Irland har en självförsörjningsgrad på nötkött på 800 procent, Sverige cirka 50 procent. Vi måste importera.

Jim Nilsson avslutar med att säga att Väsby är en spännande kommun att arbeta med.

– För de tänker hela tiden långt fram och det satsas väldigt mycket, till exempel på fler tillagningskök. Nu har de anställt en måltidsstrateg också, Karin Lilja, och hon har väldigt gott renommé.

MER Jim Nilsson om thaikyckling

”Fazer värnar om arbetsförhållanden och djuromsorg i de länder som vi handlar våra råvaror ifrån och efter rapporter om missförhållanden i Thailand tog vi beslutet att sluta importera thailändsk kyckling”.

”Fazer vill minska användningen av antibiotika och trots leverantörsförsäkringar från producenten så var möjligheten för oss att ha en regelbunden och nära uppsikt över produktionen svår”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Midsommarkaramell från VIK – SHL-meriterad forward klar

Sport Johannes Nilsson, som spelat nio matcher i SSL, är klar för Väsby IK HK. Den 23-åriga forwarden kommer närmast från Östersund och har 99 hockeyettan-matcher i benen.fredag 22/6 8:00