Morgondopp. Minna Nilsson och Oskar Henrikson tar ett morgondopp i Årstaviken. Foto: Linda Gren

VI ÄR STOCKHOLM: Oskar har morgonbadat i Årstaviken 66 dagar i rad

I snitt tar det 66 dagar att ändra en vana. Och i måndags nådde Oskar Henrikson den milstolpen när han tog sitt 66:e morgondopp i Årstaviken.

  • Publicerad 19:30, 28 okt 2015

Det en dröm att ha en bastu här vid bryggan!

Det ligger frost på marken vid Årstaviken och för första gången den här hösten har temperaturen krupit under noll grader. Men det stoppar inte Oskar Henrikson från att ta sitt morgondopp.

66 dagar att skapa en ny vana

Det handlar om en psykologisk utmaning kallad "Bryt inte kedjan". För att skapa en ny vana har studier kommit fram till att den behöver repeteras i snitt 66 dagar i rad innan den fastnar. Och det var när Oskar Henrikson, som själv är psykolog, läste om utmaningen som han bestämde sig för att testa.

– I måndags var en milstolpe för då gjorde jag mitt 66:e morgondopp. Så egentligen skulle jag kunna sluta nu. Men å andra sidan ska ju det här ha blivit en vana nu, berättar han medan han går ut på bryggan vid strandpromenaden tillsammans med sin granne Minna Nilsson.

Drömmer om en bastu

Doppet i dag blir Minna Nilssons femte morgondopp och hon menar att det börjar bli riktigt kallt i vattnet.

– Jag får som ett tryck över bröstet och kan nästan inte andas. Men om det bara fanns en bastu här skulle det varit väldigt annorlunda. Då skulle man kanske kunna ta sig en öl också, säger hon och Oskar Henrikson fyller i:

– Det en dröm att ha en bastu här vid bryggan! Men så länge får det gå. En vän till mig sa att han slutade bada när han inte kunde sjunga i vattnet längre. Det är kanske lagom.

Frågan är hur hälsosamt det är att bada när det är så pass kallt. Men Oskar Henrikson verkar inte särskilt orolig.

– Vet du, jag har faktiskt varit mindre sjuk den här hösten än jag brukar vara!