TRYGGT. Det blir extra trygghets- och nattvandringar i Vallentuna i sommar. Föreningar och skolklasser som vill trygghets- och nattvandra kan söka bidrag och därmed få extra pengar till kassan. Foto: Vallentuna kommun

"Vi behöver vara många vuxna ute i år"

Fler ungdomar förväntas vara hemma i Vallentuna i sommar på grund av coronapandemin och kommunen vill se fler vuxna ute "på byn". Därför satsar kommunen extra på trygghets- och nattvandringar.

  • Publicerad 15:35, 15 jun 2020

Vi gör det vi kan från kommunens sida för att så många vuxna som möjligt ska vara ute,

Torsten Tummen Scott, enhetschef på ung fritid i Vallentuna kommun. Foto: Mir Grebäck von Melen.

Vallentuna kommun har till sommaren infört ett extra bidrag som kan sökas av föreningar eller skolklasser för föräldrar eller vårdnadshavare som vill trygghetsvandra på eftermiddagar.

– Vår känsla är att det kommer att vara fler ungdomar hemma i Vallentuna i sommar än vanligt. Därför behövs det fler vuxna ute, säger Torsten Tummen Scott, enhetschef på ung fritid i Vallentuna kommun.

Tidigare endast nattvandring

Sedan tidigare har kommunen endast haft nattvandring, som riktar sig till föreningar med en ungdomsverksamhet, där vuxna finns ute på fredag- eller lördagskvällar. Även den nattvandringen förlängs och kommer att gälla under sommaren. 

– Vi gör det vi kan från kommunens sida för att så många vuxna som möjligt ska vara ute, säger Torsten Tummen Scott.

10 000 kronor

De föreningar som vill trygghets- eller nattvandra ska vara verksamma i Vallentuna. Om de åtar sig uppdraget i sommar får de 10 000 kronor till föreningens eller skolklassens kassa. Pengarna betalas ut i september. Det är dock enbart vuxna som får trygghets- och nattvandra.

Men Torsten Tummen Scott vill, förutom nattvandringarna, även se fler vuxna frivilligt ute i Vallentuna i sommar.

– Vår främsta uppmaning är att man, både som vuxen generellt och vårdnadshavare, tar sig ut i sommar och rör sig där ens ungdomar är. Vi behöver vara många vuxna ute i år, då blir det en trygghet för ungdomarna.

Promenad med grannarna

Han trycker även på att det är viktigt att ta sitt föräldraansvar, men att det inte behöver vara så "krångligt" att gå ut.

– Ta en promenad med grannarna eller en sväng i närområdet och kolla läget. Nu hoppas vi på en bra sommar och härliga sommarkvällar, säger Torsten Tummen Scott.

Nattvandring för föreningar

Den Vallentunaförening som tar sig an uppdraget vandrar en gång per helg (fredag eller lördag) vecka 26-34 med minst två vuxna, som är över 18 år, vid varje tillfälle.

De föreningar som uppfyller uppdraget får 10 000 kr utbetalt till föreningens konto i september.

Intresserad? Mejla till faltgruppen@vallentuna.se senast den 17 juni.

Visa merVisa mindre

Trygghetsvandring för föreningar och skolklasser

Den Vallentunaförening eller skolklass som tar sig an uppdraget vandrar tio eftermiddagar (16.30–21) under vecka 26–34 med minst fyra vuxna, som är över 20 år, vid varje tillfälle.

De föreningar som uppfyller uppdraget får 10 000 kr utbetalt till föreningens konto i september.

Intresserad? Mejla till therese.eriksson@vallentuna.se senast den 17 juni.

Visa merVisa mindre

Vad gör Vallentuna kommun för att ungdomar ska känna sig trygga?

Kommunens fritidsgårdar är öppna i sommar för alla ungdomar mellan 13 och 18 år. Det som kan variera är om fritidsgårdens verksamhet är inomhus eller utomhus, eller på någon annan plats.

Fältgruppen finns ute upp till fyra kvällar i veckan och rör sig bland ungdomarna i offentliga miljöer. De arbetar förebyggande och uppsökande med syfte att skapa trygghet och vara ett stöd för ungdomar.

Stockholm Direkt