”Vi får se om det här är sista perioden”

Att skilja människan Owe Fröjd från politikern Owe Fröjd låter sig inte alldeles enkelt göras. Inte på ett lokalt plan åtminstone. Snart kanske det dock är så att politikern säger hej då. – Jag är 66 år nu och jag tar en mandatperiod i taget.

  • Publicerad 07:31, 6 sep 2019

Ibland är det ändå bäst att börja i början. Där människan formas. För även om Owe Fröjd har bott i Bålsta i drygt fyrtio år nu inleddes livet med en ständig flyttkarusell.

– Jag har bott på så jäkla många ställen. Min pappa jobbade på KF och han är född i Småland och han hade sommarjobb i Strömstad. Där är jag född. Sedan flyttade vi runt för i Kooperationen började du som springschas i en butik och sedan biträde och så vidare. Jag flyttade runt fram till jag gick ut grundskolan.

Väl färdig med den basala utbildningen bestämde sig den då 16-årige Owe för att han ville vidare. Han ville inte stanna i Malmö där familjen då rotat sig.

– Jag ansökte om att få bli yrkesmilitär. Jag ryckte in när jag fyllt 17, men det var inte min grej.

Han gjorde sina elva månader, muckade, fick sitt utryckningsbidrag och en biljett till valfri plats i Sverige. Då hade han redan träffat Gittan, kvinnan som än i dag får hans ögon att tåras när han minns tillbaka till den där första tiden i en liten lägenhet på 18 kvadratmeter.

– Vi hade bestämt att vi skulle flytta ihop. På måndag fick jag jobb på ett bygge i Vagnhärad och fick en hyreslägenhet. På torsdagen kom hon upp, säger han och har svårt att hålla ihop rösten.

– Det är jobbigt att prata om. Det brukar inte vara det, men nu ... det var en tuff tid. Vi hade ingenting. Vi hade två luftmadrasser, vi köpte en kastrull, en stekpanna och en kaffekokare. Vi bodde på golvet till dess att jag fick första lönen. Då köpte vi en soffa på Ikea och jag spikade ihop ett rumsbord av plywood.

Räddningstjänst i 30 år

Det var via jobbet som ambulansförare i Stockholm som han började snudda vid vägen som skulle leda in i politiken.

– Räddningstjänsten i Stockholm plockade sina brandmän från ambulanskollektivet. Jag sökte till brandmansutbildningen och kom in och jobbade där i trettio år. 1978 kom jag till Bålsta. Vi kunde köpa en nybyggd villa i Åkerby. Sedan dess har vi bott här.

Första gången du rotade dig. Och enda gången?

– Jo, det var ett kringresande liv. Det längsta jag bodde var väl fem år i Malmö och fem år i Vagnhärad, men här är de riktiga rötterna.

Det blev fackliga uppdrag inom brandmännen och till slut hamnade han på ordförandeposten. Det var början till slutet på yrket han haft i trettio år.

– Vi hade en brandchef som inte var populär, men han var uppbackad av politiken. Det blev en massa konflikter 2003 och 2004 och det eskalerade så pass mycket att brandchefen ville bli av med mig till vilket pris som helst.

Det kom att kosta arbetsgivaren drygt två miljoner kronor.

– Jag hade jobbat så pass länge och jag visste vad som skulle komma. Jag valde att företräda mig själv i förhandlingarna och det blev inte som de hade tänkt sig. Sparka mig så går jag till tingsrätten och begär skadestånd för sveda och värk, samt min pension, sa jag. Det slutade med att jag fick ett skadestånd på 2 350 000 på ett bräde.

Dessförinnan hade Owe Fröjd varit en del av Socialdemokraterna i Håbo i många år, men den relationen sprack också. Den här gången på grund av en konkurs som kostade stora pengar och satte Owe i skuld.

– Jag startade upp en bilfirma 1985 och den gick i konkurs i samband med finanskrisen. Då blev det gruff i sossarna. Kan vi ha en man som har gått i konkurs på listan, så gick snacket. Då ställde jag inte upp för omval, men ett par veckor före valet kände jag att jag saknade politiken.

Och då är vi där, på den plats de flesta antagligen förknippar Owe Fröjd med. Bålstapartiet vaknade, men somnade snart in. Det blev inget mandat i valet 1993. Tjugofem röster saknades. Till nästa val hörde en kompis av sig och frågade om de inte skulle köra igång partiet igen och den här gången gick det bättre. Partiet var fött och nu är Owe Fröjd på många sätt kommunens mest stridbare politiker.

– Jag skiter i karriärer. Är det något som är fel så biter jag ifrån. Jag tänker inte ta någon skit. Så länge jag vet att jag har rätt viker jag inte ner mig.

Fast rätt, det är ofta en subjektiv uppfattning?

– Nej, men så är det. Men jag har nog aldrig medvetet ljugit om någonting. Jag citerar ofta protokollen. Jag håller på med sakfrågor.

Frågan är dock hur länge det håller i sig. Owe Fröjd börjar ana slutet inom politiken.

– Förra mandatperioden och den här mandatperioden är det inte roligt längre. Det är så stökigt. Förr kunde man diskutera mellan blocken, det går inte nu. Vi får se om det är sista perioden. Motivationen tappar man när det inte är roligt längre. Tjugofem år får väl räcka som partiledare.

Owe Fröjd

Ålder: 66 år.

Bor: Bålsta

Familj: Fru, tre barn, sex barnbarn, ett barnbarnsbarn

Gör: Egen företagare och fritidspolitiker

Aktuell: Som ledare för det lokala Bålstapartiet och som den politiker som på många sätt hörs och syns mest i debatten i kommunen

Tre favoritplatser i Bålsta

Källvägen: Borta bra, men hemma bäst. Bara att få vara hemma och koppla av ger mig sinnesro och kraft att fortsätta kämpa på.

Stationsparken: Med anor från 1800-talet som måste bevaras som ett viktigt kulturarv. Det finns inga sådana platser kvar i centrala Bålsta

Bålsta Centrum: Trots motgångar, höga hyror och tomma lokaler är det en av mina favoritplatser.

Helgens blåljus: När polis stoppar bilar ger det effekt

De brott som begåtts i Håbo i helgen har i huvudsak varit alkoholrelaterade och/eller bilrelaterade. Ett inbrott i en villa är undantaget denna helg.måndag 24/2 13:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt