ställer ut. Från vänster till höger: Författaren Roger Lindberg. Roger älskar att läsa böcker och skriva berättelser om djur och natur. Bilden tagen på Komvux i Upplands bro kommun Butikspersonal Daniel Oden (på bilden med chefen Håkan Redig). Drömjobbet för Daniel är att jobba i butiken Matöppet i Bro och ge den bästa av service till alla kunder som kommer in i butiken. Bilden tagen i Matöppet i Bro. Busschaufför Mikael Bjerkerstrand. Mikael har ett stort intresse för yrket busschaufför, det är spännande att möta andra människor och leverera bra service. Bilden tagen hos Håbo buss. Musikproducent Mattias Bjerkerstrand. Musiken har alltid varit viktig i Mattias liv. Musikskapandet och att jobba inom musikbranschen i en musikstudio, det är Mattias dröm. Bilden tagen i musikstudion hos Pierre Boutros i Kungsängen Kommundirektör Derun Amin. Derun vill jobba med förändringar och utvecklingar, han vill gärna tala framför många och har visioner som förenar människor med gemensamma mål. Bilden är tagen i kommunhuset i Kungsängen

”Vi har drömmar som alla andra”

Busschaufför, fotomodell, kommundirektör och författare. Drömmar kan se olika ut, men alla har rätt till sin. Beviset för det går att finna i Stockholm Waterfrons kongresshall i samband med Funkisfestivalen, måndagen den 26 augusti.

  • Publicerad 07:36, 27 aug 2019

Det är allt lite pirrigt i gruppen. De är visserligen vana att bli fotograferade vid det här laget, men att vara med i tidningen är något annat.

– Shit, vi kommer att bli berömda, skrattar Daniel.

Det är Helena Karlsson, kulturestetiskansvarig för samtliga enheter DV Upplands-Bro kommun som tar emot när Bålsta/Upplands BroDirekt kommer på besök.

Hon berättar om projektet som startade redan i augusti 2016 och nu får si n storartade slutpunkt i och med Funkisfestivalen.

– 16 bilder har vi tagit. De är tagna på olika platser i kommunen och varje person som sitter här har sin historia. Först gick vi ut med informationen att det fanns en möjlighet att delta och det började snart droppa in olika motiveringar, säger hon och fortsätter:

– Utifrån deras intresse för olika yrken har de motiverat vad de vill jobba med. Sedan letade vi efter platsen som motsvarar deras önskemål. För en kommundirektör blev det givet att ta sig till kommunhuset.

18 månaders plåtande

16 personer, 16 bilder och allt som allt tog det nästan ett och ett halvt år mellan första och sista bilden.

– I december 2017 tog vi sista bilden.

Alla har ställt upp

Det har inte alltid varit lätt att hitta rätt miljö, men Helena trycker på hur oerhört hjälpsamma och villiga alla har varit att ställa upp.

– För att lyfta och visa att det finns plats för alla i den här kommunen kom idén till den här utställningen. Sedan visste vi inte att det skulle bli så stort, men det har varit jätteroligt och att vi nu kommer att synas på kongresshallen inför tretusen personer, det känns väldigt, väldigt häftigt. Att alla som sitter här, som i vanliga fall inte får synas, får en chans. Det är en normbrytande utställning som visar: ”Vi har drömmar, som alla andra”, säger hon.

När vi frågar om det har varit roligt, svarar alla med ett unisont ”ja!”.

Vad har varit roligast?

– Att få jobba med de här bilderna, det tycker jag, säger Daniel, som drömmer om att jobba i butik.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt