Clara Lindblom (V) en av kvällens flitigaste i Rådsalen. Foto: Andreas Jennische

"Vi har ingen stridsyxa" –  så var höstens första möte i kommunfullmäktige

Den lokala politikhösten i Stockholm är igång på allvar. Måndagens säsongsstart i kommunfullmäktige blev en ideologiskt het kväll – åtminstone inledningsvis.

  • Publicerad 22:01, 5 sep 2016

Kvällens centralfigur var äldre- och personalborgarråd Clara Lindblom från Vänsterpartiet som presenterade två av kvällens tyngre ärenden: Rapport om utveckling av hemtjänsten samt ny personalpolicy för anställda inom Stockholms stad.

Det förstnämnda fungerade som tändvätska på den redan brinnande frågan om valfrihet och vinster i välfärden.

Rapportens syfte är att den ska leda till en ny ordning inom hemtjänsten i Stockholm där det ställs hårdare och tydligare krav på både kommunala och privata utförare.

Dessutom ska den leda till att äldre ges större möjligheter att utforma den egna insatsen.

– Kraven ska formuleras så att de stänger ute sådana aktörer som inte har i hemtjänsten att göra, sa Clara Lindblom.

Den borgerliga oppositionen är i grunden positiv till att det ställs nya krav inom hemtjänsten och att delaktigheten ökar – men högg ändå direkt. Är det inte så att de rödgrönrosa egentligen vill stoppa valfriheten inom hemtjänsten och återkommunalisera alltihop?

– Några av de krav som ni vill ställa på utförare skulle göra det omöjligt för många mindre välfärdsföretag att driva hemtjänst, sa Dennis Wedin (M).

Ingen stridsyxa

Jonas Naddebo (C) hakade på:

– Har vissa av kraven formulerats med syfte att minska antal privata utförare i hemtjänsten?

Nej nej nej, intygade de rödgrönrosa.

Vänsterpartisten Torun Boucher (V) bedyrade att majoriteten inte kommer att avskaffa valfriheten i Stockholm och Mirja Räihä (S) sa att ”vi har ingen stridsyxa mot LOV” (lagen om valfrihet).

Trots detta kom fler jabbar från höger. Kraven som ska ställas inom hemtjänsten innebär att alla utförare måste stå för arbetskläder och omklädningsrum för sina anställda. ”Överdriven detaljstyrning” hävdade Dennis Wedin (M).

Trams, kontrade Clara Lindblom (V). Hon framhöll att de nya kraven är fullt rimliga och stämmer väl överens med såväl Socialstyrelsens som Arbetsmiljöverkets nya riktlinjer.  

– Krav på ramtider, omklädningsrum, arbetskläder, personalkontinuitet... vad är det som är så problematiskt? sa Lindblom (V).

Där någonstans slutade diskussionen – för den här gången.

Rapporten godkändes de äldreförvaltningen ska nu jobba vidare med att utifrån rapporten ta fram ett nytt förfrågningsunderlag som ska användas vid kommande upphandlingar av hemtjänst.

De här beslutades också

Ja till ny personalpolicy som syftar till ett jämställt och hållbart arbetsliv. M, L, KD och C reserverade sig.

Ja till 113 nya hyresrätter i Vågdalen i Hammarby sjöstad. Alla partier eniga.

Ja till ombyggnation av fastigheten Kvarnberget 2 i centrala Rinkeby för att möjliggöra en ny polisstation. Alla partier eniga.

Ja till reviderat avtal för gymnasieintagningen utan debatt. Alla partiet eniga.

Ja till plan för trygga och säkra skolvägar. Alla partier eniga.

Ja till att byta namn på Stockholm Vatten Holding AB till Stockholm Vatten och Avfall AB vars nya slogan ska vara: ” Tillsammans för världens mest hållbara stad”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.