Olle Burell (S) är på offensiven. Foto: Magnus Selander/Mostphotos

"Vi kommer sno förskollärare från andra kommuner"

Andelen utbildade förskollärare i Stockholm ökar för första gången på flera år. Samtidigt är konkurrensen om personal fortsatt stor. ”Vi kommer fortsätta att försöka sno förskollärare från andra kommuner”, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

  • Publicerad 06:10, 31 mar 2017

Det råder stor brist på förskollärare i Stockholm. Men trenden kan vara på väg att vända. Andelen förskollärare har ökat från 35 procent 2015 till 39 procent 2016, enligt en rapport som ska presenteras för utbildningsnämnden i april.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) säger att utvecklingen beror på en medveten satsning på förskollärarna, som bland annat består av insatser för att uppmuntra personal att vidareutbilda sig.

Samtidigt är bristen fortfarande stor och många förskolor konkurrerar om den personal som finns. Från Stockholms stads sida är man offensiva med att locka till sig utbildade lärare från andra kommuner. Det säger Olle Burell.

Förälder: "Att vänta på en förskollärare är som att vänta på Jesus"

– Vi kommer fortsätta att försöka sno förskollärare från andra kommuner, det gör vi genom att konkurrera med löner och goda arbetsförhållanden. Vi har en väldigt offensiv inställning till det.

L: Våra satsningar ger resultat

Ett problem är att det utbildas för få förskollärare, inte minst i Stockholm. Detta trots att söktrycket till utbildningen är stort.

– Det utbildas alldeles för få på lärosätena, i Stockholm rör det sig om 600-750 personer per år. Vi ligger på regeringen för att de ska utöka kapaciteten. En nödlösning är att vi själva bekostar en egen förskollärarutbildning.

Så ska Farsta locka fler förskollärare

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) menar att det är resultaten av Alliansens år vid makten i Stockholm.

– Det ett mycket välkommet att de satsningar som vi gjorde i majoritet nu verkar ge resultat. Behöriga förskollärare är oerhört viktig för kvaliteten och för att förskolan ska kunna fokusera på lärande och utveckling för varje barn. Vi behöver höja lönerna för skickliga lärare för att locka fler hit.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.