Gemenskap. "Efter allt som hänt här behöver vi samlas och ha roligt tillsammans", säger Alperen Celepli, som ska vara konferencier på Sätradagen. Här tillsammans med arrangörerna Nabila Abdul Fattah och Lena Ölander. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

"Vi måste visa vilken sorts samhälle vi vill ha"

I år blir det tionde året i rad som Sätradagen hålls. Det som började med några lastpallar i Sätradalsparken har vuxit till en stor festival. Men födelsedagsfirandet får i år stå tillbaka mot något mer brinnande: Kampen mot det dödliga våldet.

  • Publicerad 16:08, 7 jun 2019

– Allt som skett här, våldet som har expanderat. Det här blir vår röst mot det, säger Alperen Celepli, en av arrangörerna bakom årets Sätradag.

Den 15 juni ska hela Sätradalsparken fyllas med festivalen. Artister som Ison och Fille, Blen, Ness Hakin, Fifty och Nebay Meles är några av dem som ska uppträda.

– Tyvärr har det varit lätt att få dem att ställa upp. Jag säger tyvärr eftersom det är en fråga som berör så många att alla ställer upp gratis. Man önskar ju på ett sätt att det var bara en vanlig Sätradag där vi betalade för att artisterna ska uppträda, säger Nabila Abdul Fattah, också hon arrangör.

Förutom artisterna blir det också talangtävling, där ungdomar har valts ut för att tävla mot varandra i musik, dans och poesi. För barnen blir det bland annat hoppborgar, pysselhörnor och hinderbana. På scenen ska också representanter från Svenska kyrkan och Skärholmens moské ha en diskussion om våldet och hålla i en tyst minut för offren.

10-årsjubileum

I år är det tio år sedan den allra första Sätradagen gick av stapeln.

– Vi arrangerade det för att det annars var så dött här i Sätra, allt hände i Bredäng eller Skärholmen. Första gången bestod scenen av lastpallar som vi spikade ihop på morgonen och ljudanläggningen var en hemmastereo. Medina, som var det första bandet som uppträdde här sa: "det var det värsta ljud vi varit med om – men vi har haft fett kul". Sedan dess har det bara vuxit, säger Lena Ölander, arrangör och en av grundarna till festivalen.

Nu hoppas arrangörerna att hela 127-området ska samlas. Både för att ha kul och för att ta ställning mot våldet.

– Vi måste alla gå ihop och tillsammans visa vilket sorts område det är vi vill ha. Efter morden samlades vi för att gråta tillsammans, nu måste vi samlas för att skratta tillsammans också. Är vi splittrade kommer vi inte att klara av det här, säger Nabila Abdul Fattah.

Ställer upp. 127-legenderna Ison och Fille är några av artisterna som ställer upp på Sätradagen. Foto: Claudio Britos

Tar ställning. Även Blen är en av artisterna som tar ställning mot det dödliga våldet. Foto: Claudio Britos

Sätradagen – 127 mot våldet

När? Den 15 juni, klockan 12.00 till 20.00.

Var? I Sätradalsparken, Sätra.

Vad händer? Uppträdanden av bland andra Ison och Fille, Blen, Simeon, Ness Hakin, Jamkiid & co, Nebay Meles och Fifty. Hoppborgar, pysselhörna, café, talangtävling, poesi, panelsamtal och manifestation mot det våldet.