”Vi missbedömde kanske intresset”

Det var raset som kändes, men som det inte pratades om. Försökte Gyproc tysta ned händelsen? Absolut inte, säger företaget.

  • Publicerad 07:37, 24 jun 2019

Det var en bjässe som flyttade in i Kalmarviken när Gyproc tog plats där. Företaget ingår i den franska koncernen Saint-Gobain som finns i 67 länder och har över 170 000 anställda. En del av verksamheten finns alltså i Håbo numera där Gyproc tillverkar gipsskivor.

I september förra året fick den tillverkningen sig en rejäl snyting när effekterna av den heta sommaren skapade ett ras.

Vad var det som hände i samband med raset?

– Vi hade ett jordskred i marken. Vi har vattenkontakt med stora delar av vår mark. En del av marken gled ut i vattnet, den förflyttade sig fem, sex meter. Vi har haft mängder med geologer som har försökt förklara det. Troligen handlar det om den fantastiska sommaren vi hade. Vi står på lera och efter sommaren krackelerade leran. I september föll det rejäla regnmängder och vad som hände var att vattnet rann ner i sprickorna. Samtidigt hade vattenytan i Mälaren sjunkit med 25-28 centimeter och då försköts marken för att hitta ny jämvikt, berättar Martin White, Managing Director.

Ett sådant ras borde ha lett till vissa rubriker kan tyckas, men i stället var det tyst. Först i maj informerades till exempel kommunens politiker om det inträffade.

– Vad vi gjorde omedelbart var att kontakta Sjöfartsverket, länsstyrelsen och räddningstjänsten. Vi informerade mängder av myndigheter. Vi kommunicerade med dem och sedan tror jag att vi underskattade behovet hos gemene man. Vi var så uppfyllda av att göra rätt och i början visste vi ingenting om vad som hade hänt, säger Martin White.

Dåligt med information

Läsare har hört av sig till BålstaDirekt då de anser att informationen från företaget har varit för dålig. Martin White förstår den reaktionen.

– Vi missbedömde kanske intresset. Nu lägger vi ut information så fort vi har någonting på vår hemsida. Vi försöker lägga ut dagplaner, vad vi gör de olika dagarna. På Gyproc.se uppdaterar vi veckan innan vad som kommer att hända veckan efter. Vissa saker som vi gör väsnas ju och då undrar säkert folk vad som pågår, men informationen finns tillgänglig.

Flyttades flera meter

I och med raset försköts alltså en stor mängd jord ut i vattnet, strandlinjen förflyttades flera meter ut och hamnen förstördes. Det är med andra ord inte särskilt märkligt om boende är oroliga för att vattnet och miljön runtomkring har skadats, men enligt Martin White finns det ingen anledning att frukta något sådant.

– Vi har inte hittat någonting i våra mätningar. Vi har hittat små, små mängder av någonting de första 30 centimeterna, men det tillhör inte vår produktion utan är troligen sådant som har funnits i marken länge. Vi har oerhört hårda krav på oss. De första månaderna efter raset gick åt till att stabilisera platsen och där är länsstyrelsen väldigt tuff på vad man får inte inte får göra, säger han.

– Det som är oerhört viktigt för mig är att vi inte har ställt till med någonting. Varken grundvattnet eller Mälarvattnet har påverkats av det här. Både vi själva och tillståndsmyngheterna är oerhört noggranna med vad vi gör, konstaterar han.

Kommer ni göra något annorlunda i framtiden?

– Vad vi har lärt oss är att det här skedde utanför vår mark. Vår markär pålad. Och lärdomen vi har är att utveckla den pålningen. När vi ska återställa marken kommer vi bygga ut som en skyddsmur för att se till att det inte kan ske fler förskjutningar.

Vad händer närmast från er sida?

– Tre saker. Vi ska först stabilisera marken. Sedan ska vi börja återställa hamnen där båtarna lägger till och sedan ska vi muddra färdigt.

När kommer allt vara klart?

– När allt är klart och första båten kommer, som det ser ut nu så är det kanske sista veckan i augusti. Det kan förskjutas, eftersom vi rör oss i lite obekanta världar.

Pålningsarbetet startade den 5 juni. På hemsidan skriver kommunen om arbetet och att man kontrollerar ljudnivåerna.

”Två typer av bullermätningar kommer att göras – en kort och en lång närfältsmätning – för att kontrollera att ljudnivåerna håller sig under riktvärdena. Resultatet av bullermätningarna lämnas till Håbo kommuns miljöavdelning för bedömning”, skriver man.

Gyproc

Gyproc är en del av den globala koncernen Saint-Globan som startade sin verksamhet 1665.

I dag har koncernen cirka 170 000 anställda i 67 länder. Saint-Gobain tillverkar, förädlar och distribuerar innovativa produkter och lösningar bland annat till byggindustrin.

Målet är att erbjuda komfortabla och hållbara lösningar för människor att bo, verka och leva i.

Fakta: Gyproc.se

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt