Stureplan står inför en stor förändring. Stora bitar av kvarteret ska rivas och byggas om. Vi tog med planarkitekterna från Stockholms stad till Stureplan för att reda ut vad som är på gång. Foto: Sacharias Källdén

Vi reder ut: Vad är det egentligen som ska rivas på Stureplan?

Stureplan ska förändras och aldrig förr har så många stockholmare protesterat mot ett bygge. Men vad är det egentligen som ska ske? Vi bad stadsbyggnadskontorets handläggare att förklara vilka stora förändringar som föreslås.

  • Publicerad 10:43, 21 aug 2017

– En utgångspunkt vi har haft är att inte röra gatuhusen mot Stureplan och det stora offentliga rummet, säger Susanna Stenfelt, ansvarig planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

I september 2016 fick stadsbyggnadskontoret i uppgift att ta fram ett samrådsförslag som nu orsakat drygt 8 200 protester från stockholmarna.

LÄS ÄVEN Krogstriden om nya Stureplan – två imperier på varsin sida

– Det är ju väldigt många som har varit negativa och nu måste vi fundera över hur vi kan förbättra förslaget så att det landar bättre hos stockholmarna, säger Susanna Stenfelt.

Mer attraktivt

Syftet med förändringarna är att ”stärka innerstadens attraktion och konkurrenskraft gentemot andra ställen, till exempel Mall of Scandinavia.”

LÄS ÄVEN Efter stora protester – mer tid att tycka till om nya Stureplan

– Vi bejakar förändringar men samtidigt ska vi värna och skydda det kulturhistoriska arvet, säger Rebecca Kihlman, biträdande planarkitekt.

Vi tog med planarkitekterna Susanne Stenfelt och Rebecca Kihlman från Stockholms stad till Stureplan för att reda ut vad som är på gång. Foto: Sacharias Källdén

Byggnation och renovering planeras i två huvudetapper och totalt räknar stadsbyggnadskontoret med att det ska ta cirka sju år. Om projektet inte överklagas räknar man med att börja bygga 2019, annars runt 2021.

Många åsikter

Förutom protester mot rivningarna har många haft åsikter om byggtiden – och det buller och byggdamm som nuvarande hyresgäster kommer att få stå ut med.

– Ur stadsbyggnadsperspektiv ser vi mycket långsiktigare än så. Staden måste få förändras även om det dessvärre blir stökigt under tiden. Det finns reglerat när det får bullra. Det kommer inte att bli något kaosartat high chaparall, säger Susanna Stenfelt.

LÄS ÄVEN Nya förslaget: "Så kan Sturekvarteret byggas om – utan massrivningar"

Stadsbyggnadskontoret hoppas att nämnden ska kunna ta beslut om fortsatt planarbete den 21 september.

SKA RIVAS. Glasbyggnaden som i dag innehåller restaurang Tures rivs och Freys hyrverk ska rivas. Tanken är att byggnaden som ligger bakom kommer fram. Foto: Sacharias Källdén

SKA RIVAS. Parkeringshuset på Grev Turegatan från 1930-talet rivs och ersätts med ny bebyggelse som arkitektoniskt gestaltas som två byggnader med olika fasader. Foto: Sacharias Källdén

DET HÄR SKA RIVAS:

* Parkeringshuset på Grev Turegatan från 1930-talet.

* Humlegårdsgatan 17 – gårdshus och gathus från 1980-talet.

* Glasbyggnaden som rymmer restaurang Tures – från 1980-talet.

* Flyglarna till Freys hyrverk.

* Flyglarna till Bångska palatset.

* Gårdsbyggnaderna inom Stureplan 6 från 1880-talet och Stureplan 4 från 1980-talet. Inre delen av Sturehofs matsal ingår i en av gårdsbyggnaderna. Där finns även restaurangens kök i dag.

* Mezzaninvåningen från 1980-talet i Marmorhallarna på Birger Jarlsgatan 18 och byggnaden som i dag inrymmer Lagerhaus.

Cirka 50 000 kvadratmeter i kvarteret ska enligt planerna rivas.

SKA RIVAS. I marmorhallarna byggs en ny t-baneuppgång. Glashuset till vänster i bild rivs. Foto: Sacharias Källdén

SKA RIVAS. Hela byggnaden som i dag huserar en bar och matmarknad rivs. Foto: Sacharias Källdén

DET HÄR SKA BYGGAS:

* Ungefär 12 500 kvadratmeter ny bebyggelse ska ersätta befintlig. Den nya bebyggelsen varierar i höjd mellan fem och nio våningar. De nya gårdsbyggnaderna i kvarteret kommer att kunna ses från Birger Jarlsgatan norrifrån. Stadsbyggnadskontoret framhåller att man ska kunna urskilja enskilda hus och att taken utformas så att de blir en del av ”Stockholms traditionella taklandskap, som är varierat, uppbrutet och mörkt”.

* Detaljplanen medger en ökning av antalet lägenheter i kvarteret till mellan 75 och 100 stycken. Idag finns 19 bostäder inom området.

SKA BYGGAS OM. Den nuvarande tunnelbaneuppgången försvinner och ersätts med lokaler för kommersiella ändamål. Foto: Sacharias Källdén

SKA DELVIS RIVAS. Sturebadets simhall och gathus (ej i bild) bevaras men resten av byggnaden rivs. Foto: Sacharias Källdén

DET HÄR SKA BEVARAS:

* Sturebadets gathus och simhall. Dock försvinner gången i gallerian mellan Sturebadet och ingången där Hedengrens ligger i dag. Bakom byggs en ny kontorsbyggnad i åtta våningar.

* Bångska palatset. Fasaden ska restaureras men det är inte klart exakt hur. Den har haft olika utseenden genom åren men fasaden ska bli mer lik intillliggande hus. ”Fasaden är väldigt förvanskad och tanken är att den ska återfå sin forna värdighet” säger Susanna Stenfelt på stadsbyggnadskontoret.

* Mot Grev Turegatan bevaras tre bostadsfastigheter. Systerhusen blir bostäder istället för kontor.

* Freys hyrverk bevaras och ”tas fram” i och med att restaurang Tures som ligger framför rivs. Där blir det ett torg. De övre våningsplanen byggs på, om och breddas. Flyglarna, som inte går att se från Grev Turegatan men som kan skymtas på längre håll rivs och ersätts med två bredare hus.

* Stureplan 2 (där SEB ligger i dag). Fasaden ska rekonstrueras och innergården föreslås glasas över och ingå som en integrerad del av Sturegallerian.

* Birger Jarlsgatan 16. Byggnaden bevaras och byggs på med en indragen våning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FILM: Den här familjen lever för Rubiks kub

Nyheter ✓Har flera hundra hemma ✓Blev femma på VM ✓Löser den med fötterna Familjen Thorsén på Lilla Essingen löser Rubiks kub tillsammans flera gånger i veckan. Stjärnan i sporten, 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna.söndag 24/6 8:30

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17