snart historia? Butiker på gatunivå – är de i farozonen? Den nya byggtrenden är att bygga om gemensamma lokaler på fastigheters bottenvåningar till bostäder. Foto: Linda Gren

”Vi riskerar att få en aptråkig stad”

Lokaler och butiker i innerstan blir bostäder när fastighetsägarna vill casha in på bostadsbristen. En trend som oroar stadsbyggnadsforskare.

  • Publicerad 11:40, 13 jan 2017

Alexander Ståhle. Foto: Mikael Andersson

Det har länge varit inne att bygga om vindar till bostäder. Men i bostadskrisens spår ökar nu även intresset för att göra om lokaler i bottenvåningen till nya lyor. Förra året fick stadsbyggnadskontoret in över 50 ansökningar (se faktaruta) om att bygga om bottenlokaler i innerstan, cirka en femtedel fick avslag och resten av ansökningarna har antingen beviljats eller behandlas. Det ökade intresset för att göra om lokalerna bekräftas av staden.

– Det är min uppfattning, säger Mikael Mattsson, chef på bygglovsavdelningens flerbostadsenhet i Stockholms stad.

Tekniska regler

Enligt honom är det vanligast att bostadsrättsföreningar eller andra exploatörer vill bygga om gemenskaps- eller möteslokaler som inte används så mycket men det handlar också om butikslokaler, framförallt på gator där det inte är så stor genomströmning av folk.

För att få bygga om en lokal till bostad måste man uppfylla en del tekniska krav, som minst 2,40 meter takhöjd. Dessutom finns tillgänglighets- och brandsäkerhetsregler.

– Det finns flera exempel på lokaler som känns jättelämpliga för bostäder men där kraven inte uppfylls, säger Mikael Mattsson.

Kontorslokal blev tvåa

Bostadsrättsföreningen Bojen 5 på Industrigatan på Kungsholmen har valt att bygga om kontorslokalerna i bottenvåningen till en liten tvåa. I oktober fick de klartecken från stadsbyggnadskontoret.

– Att sälja lägenheten ger en intäkt till föreningen och blir mindre tidskrävande för styrelsen än att ha en hyresgäst, säger Henrik Lundén, ordförande i föreningen.

Kontorslokaler är en sak. Men börjar kafé-, restaurang- och butikslokaler också byggas om i större utsträckning riskerar trenden att minska attraktiviteten i staden, menar stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle. En paradox är att man i nybyggda områden ofta prioriterar just lokaler i bottenvåningarna för att skapa levande områden.

– Levande bottenvåningar ökar attraktiviteten vilket höjer bostadsvärdet. Enskilda bostadsrättsföreningar kanske tror att de kan tjäna mer pengar om de bygger om lokaler till bostäder men om alla gör det sjunker attraktiviteten på lång sikt, säger han.

”Blir aptråkigt”

Han menar att stadsbyggnadskontoret har en viktig roll att bevara mer långsiktiga värden.

– Fortgår detta har vi till slut en aptråkig stad som dessutom inte gynnar bostadsrättsföreningarna själva.  Varför är till exempel SoFo och Nytorget så poppis? Jo, på grund av det som händer i bottenvåningarna. Inte för att det finns speciellt fina lägenheter där. Dessutom är det en trygghetsfråga, med verksamheter i bottenvåningarna som är öppna kvällstid så har man ögon ut mot gatan, säger Alexander Ståhle.

Vi har gjort en sökning i stadsbyggnadskontorets plan- och byggtjänst och använt oss av sökorden ”bostäder, bostad, lokal” perioden 2016-01-01 – 2016-12-31. Resultatet blev 54 ansökningar om att bygga om lokaler i innerstan. Nio av dem avslogs. Såhär ser fördelningen av inkomna ansökningar ut:

Östermalm 21

Södermalm 11

Vasastan 7

Kungsholmen 15

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.