"Vi ska förändra Östberga ihop med ungdomarna"

Nu ska Fryshuset hjälpa till att skapa lugn i Östberga. De kommer att vara i området fyra-fem dagar i veckan – i minst två år.

  • Publicerad 07:30, 24 jun 2016

Staden tar hjälp av personal från Fryshuset för att stötta Östbergas unga. Fryshuset har gjort en kartläggning av området och kommit fram till att det finns en tydlig känsla av otrygghet i centrum, lågt förtroende för myndigheter och brist på framtidstro. Det saknas också tillräckligt med positiva förebilder åt ungdomarna.

Förra veckan tecknades ett avtal mellan stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör och Fryshuset som innebär att Fryshusets personal ska jobba i området i upp till fyra år, om båda parter är nöjda.

Tre personer kommer att finnas där fyra till fem dagar i veckan, varje helg och några vardagar, kvällar som dagar.

– Vi ska vara mobila, alltså röra oss i hela Östberga och vi kommer vara en hel del på de ställen för ungdomar som redan finns, som ÖCC och fritidsgården, säger Olivier Ilunga, själv uppväxt i Östberga och nu anställd av Fryshuset.

Målgruppen: 12–30 år

Han och kollegorna Lamin Janneh och Khadra Abdullahi är noga med att säga att de ska stötta och vara en resurs åt de som jobbar med ungdomar i Östberga idag, inte en egen grupp som jobbar på sin kant. De kommer heller inte ha en egen lokal.

Deras målgrupp är killar och tjejer i åldern 12–30 år. En stor del av Fryshuset-tänket handlar om delaktighet, att de unga själva ska vara med och ordna och förändra saker.

– Till exempel en fotbollsturnering, lyckas de genomföra det bra själva, med vårt stöd, ger det en kick för självkänslan, man mår bra av det, säger Olivier.  

Deras arbete ska bidra till att ge Östberga ett bättre rykte och aktivera ungdomarna i området.

Varför kommer ni att lyckas?

– Vi har lång erfarenhet av att jobba med ungdomar i utanförskap och vi har vårt eget Fryshus där vi kan erbjuda en massa saker, allt från olika sporter till att börja plugga nåt man är intresserad av, säger Lamin.  

– Om det är några som vill testa något så ordnar vi transport dit. Ofta behöver ungdomarna komma ifrån sitt område, se nytt och träffa nya människor, tillägger han.

Under sommaren finns även möjlighet att hänga med på läger med övernattning i skärgården.

Fryshusets filosofi

De som utgör problemet är problemets lösning.

Ge människor ett positivt sammanhang.

Varje individ har en inneboende kraft att förändra sitt liv.

Avtalet i Östberga löper i ett första skede till sista maj 2018, efter det utvärderas arbetet och förlängs med ett år i taget till 2020.

”Det betyder att vi inte behöver ha bråttom. Förändringar tar tid, och vi ska göra det ihop med ungdomarna”, säger Lamin.

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54