Stora planer. Pia Wåhlmark vill få Sävsta Motell att leva igen. Foto: Daniel Sjöberg

”Vi ska försöka få stället att leva igen”

Det har startats och stängts i omgångar. Nu drar Sävsta Motell snart igång igen på allvar. – Folk tycker ju om det här stället, säger Pia Wåhlmark som driver verksamheten.

  • Publicerad 12:24, 8 jun 2017

”Sävsta motell var ett motell vid gamla Enköpingsvägen/E18 (nuvarande länsväg 263) mellan Enköping och Bålsta.” Så inleds Wikipediatexten om Sävsta Motell. Snart bör den uppdateras för nu ska de gamla lokalerna, som öppnade 1960, bli levande igen.

– Det är nya ägare som gick in för ett år sedan. De har renoverat motellet, alla rummen, och startat upp ett kafé, berättar marknadsföraren Rikard Sellin.

Än så länge är det inte mycket till motellverksamhet, några enstaka gäster har bott sedan nystarten, men inom kort är det tänkt att det ska vara full fart igen och att Sävsta Motell åter ska bli ett naturligt stopp för trafikanterna.

Många är nyfikna

Kaféet är igång och enligt Rikard Sellin har det redan väckt en nyfikenhet hos folk som tidigare bara körde förbi platsen.

– Vi kommer till exempel att köra livemusik en gång i veckan, på fredagar, och kaféet är igång. Det kan vara lite trögt att starta upp ett sådant här ställe, men vi börjar köra nu och så får vi se hur vi utvecklar det. Vi har en del planer, bland annat har vi funderingar på att ha en handelsplats och bakluckeloppis, säger han.

Pia Wåhlmark, som är den som driver verksamheten åt ägarna JBS, och som har närmare 25 års erfarenhet, har mängder av visioner som går bortom smörgåsar på ett café.

Grötfrukost och livemusik

Hon pratar om grötfrukost för lastbilschaufförer, dansbana och och livemusik betydligt oftare än på fredagar.

– Vi har lite skilda synsätt. Jag är inne på att vi ska köra måndagar, onsdagar och fredagar. Jag tror att det fungerar. Jag har i alla fall kvällsöppet de dagarna.

– Folket som bor här omkring tycker om det här stället, slår hon fast.

Motellet stängdes första gången 1989 och öppnades igen på 1990-talet då Boppersmedlemen Peter Jezewski startade en vägkrog som fick namnet Chiefland Bar.

Efter några år fick dock den läggas ned och mellan 2008 och 2011 hade byggnaden till och med nyttjandeförbud, men nu är det alltså nyrenoverat.

– Vi ska försöka få stället att leva igen och reaktionerna hittills har varit väldigt positiva, säger Rikard Sellin.

Sävsta Motell

Redan på 1910-talet startades förebilderna till motell i USA. 1925 dyker ordet motell upp för första gången när The Motell Inn startades i San Luis Obispo i Kalifornien.

Sävsta Motell var ett av de första motellen som öppnades i Sveriges när dörrarna slogs upp i januari 1960.

I samband med att nya E18 invigdes försvann gästerna och 1989 stängdes verksamheten ner första gången.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bresserestaurangen – klart för start i juni

Nyheter Många har funderat på vad det ska bli av Bresse Krog. Nu finns det svar – Nordic Camping, som driver själva campingen, tar över krogen och startar nu en bistro/café.måndag 21/5 16:08