"Vi ska ju cykla nerför och i medvind"

Sedan 2015 har de cyklat precis alldeles lagom fort. Nu har Enköpings mest avslappnade cykelklubb, CK Rondör, firat av ännu en säsong med ”Tour de Enköping”.

  • Publicerad 09:34, 9 aug 2019

Förra helgen gick den sjätte upplagan av tillställningen och cykelturen ”Tour de Enköping”. Namnet har skiftat under åren men arrangörsklubben CK Rondör, med huvudsäte i Enköping, har bestått. Ett lopp där prestation och fart aldrig står i första rummet.

CK Rondör bildades av Björn Sigfridsson och Torbjörn Norlingh efter ett allt för ansträngande långlopp i Östergötland 2015.

– Det startade 2015 med att jag och Torbjörn (klubbens ordförande), var ute och cyklade randonneur (långlopp). Vi cyklade med CK Ymer i Norrköping. Det var 21 mil och 1 800 höjdmeter. Det slog oss att vi inte ska cykla sådana lopp. Vi ska cykla nerför och i medvind. Vi ska inte cykla randonneurlopp, vi ska cykla med rondörer”, säger Björn och skrattar.

Lördagens cykelrunda mätte tre mil och tog cyklisterna drygt en timme att cykla. Bland annat passerades Vallby, Håningby och Övre Rickeby under turen. Och för att ta sig till mållinjen på Furugatan, nära Bergsgatan, var ryttarna tvungna att först ta sig an centrala Enköpings enda riktiga stigning – Hejarsmidsbacken, där klungan drogs ut en aning.

Efter målgång blev det samkväm på Furugatan med livemusik, grillkorv och förfriskningar. Något som är minst lika viktigt som själva cyklingen för CK Rondör.

– Det står i våra stadgar att vi ska cykla, äta och ha kul för att främja en god hälsa. Hälsa är så mycket mer än att bara vara vältränad, säger Gudrun Plahn och tillägger:

– Hälsa är så mycket mer än att bara vara vältränad utan det är ju hela sammanhanget. Vi har många som är ickecyklister som kommer hit ändå för att umgås.

Cyklar långt också

Sedan tre år tillbaka har det blivit en tradition för klubbens cyklister sticka ut på en rejäl cykeltur i dagarna tre.

– Fredagen vecka 27 varje år, då vi cyklar minst 30 mil över tre dagar, med följebil och övernattning. Första året cyklade vi Mälaren runt. Förra året körde vi i Bergslagen med start och mål i Uppsala. I år cyklade vi till Ängelsberg och hade olika dagsturer därifrån, säger Gudrun Plahn.

CK Rondör

CK Rondör bildades av Björn Sigfridsson och Torbjörn Norlingh efter ett allt för ansträngande långlopp i Östergötland 2015. De startade en facebooksida och bjöd in sina cykelintresserade vänner. CK Rondör var bildat. Klubben har idag omkring 60 medlemmar, men det är inte alla som cyklar.

I slutet av vecka 27, varje år, brukar klubben arrangera en tredagarstur.
– Då cyklar vi minst 30 mil över tre dagar, med följebil och övernattning, säger Gudrun Plahn.

Rondör betyder enligt svenska akademiens ordlista rundhet.

Aggressiv knivman på härbärge

Nyheter En besökare hotade boende och personal på RIA Hela Människans härbärge på Kryddgårdsgatan på söndagens morgon. Övrigt blåljus: Stulen grävmaskin och bil i mitträcke.måndag 16/12 10:43