”Vi ska kriga tills vi når ut till alla”

I somras dansade de in nationaldagen på bästa sändningstid i SVT. För några veckor sedan ägde de Kungsträdgårdens scen under "We are Stockholm"-festivalen och tog hem förstaplatsen i tävlingen I am Dance. Från ungdomshuset Vega till Kungsan – det går bra nu för dansgruppen Abzorb.

  • Publicerad 06:15, 11 sep 2017

Vega kommer alltid
att vara
jättespeciella för oss.

Allt började för fem år sedan, då Cynthia Cavieres Toledo gjorde ett projektarbete under sista året på gymnasiets danslinje. Hon hade precis blivit diagnosticerad med den reumatiska sjukdomen SLE och flera runtomkring henne, från läkare till familj, sade åt henne att sluta dansa.

– Jag ville göra en föreställning som bevisade att jag kan och att min kropp orkar. Jag brinner för att koreografera och jag kände att folk inte trodde att jag kunde. Så jag samlade ihop några tjejer och vi satte ihop en föreställning som hette Abzorb.

Varför namnet Abzorb?

– Jag ville att folk skulle ta in allting (absorbera), och det lät så mycket bättre på engelska.

Föreställningen blev lyckad och Cynthia Cavieres Toledo ville köra den igen. Men var?

– Helin (Kavak) bor i Väsby, hon sade att hon kände till Vega och hon frågade dem om vi kunde vara där. Så vi kom till Vega och hade en andra föreställning och en tredje. Pengarna skänkte vi till Cancerfonden.

Hos ungdomshuset Vega tränade de i två år och hade föreställningar. Många tror att gruppen kommer från Väsby och här har de framträtt otaliga gånger, men i själva verket är de fem medlemmarna utspridda från Väsby i norr till Farsta i söder.

– Så vi kommer från lite olika håll. Men vi tränade mycket i Väsby och folk såg oss där jämt.

Men ni orkade åka till Vega?

– Haha ja. Hon som bor i Solna bodde i Bålsta, så hon pendlade långt.

Vad har Vega betytt för er?

– Vega har hjälpt oss jättemycket. Lånat ut danssalen gratis; hjälpt oss med ljud och ljus när vi har haft föreställningar... De kommer alltid att vara jättespeciella för oss. Vi fick en push för att sedan kunna klara oss själva. Nu är vi självständiga.

Efter Vega började Abzorb träna i Satelliten i Sollentuna och det sista halvåret har varit intensivt. Cynthia Cavieres Toledo har fått jobb som koreograf för svt och vid nationaldagsfirandet var det Abzorb, koreograferad av Cynthia Cavieres Toledo, som dansade för Sveriges tv-tittare. För några veckor sedan vann de I am Dance i Kungsträdgården.

– Vi har också tävlat i Danmark och Litauen, på World of Dance. Det är världens största danstävling med slutfinal i USA. I Litauen kom vi faktiskt trea.

Är det stort?

– Ja, ja, ja, vi var skitglada! Det var jättestort för oss.

Vad är det största hittills?

– World of Dance var nog det största, för den tog oss till andra länder. Men också att bli presenterad i tv som koreograf och att gruppen presenteras som Abzorb, det är jättestort. Och att vi där blev tydligt presenterade för det vi står för, att vi är unga kvinnor med olika kroppsformer och olika etniciteter.

– Det jag försöker få fram, mest genom våra sociala medier, är att ungdomar inte ska välja den dåliga vägen. En del av oss kommer från förorten och väljer dansen, men många unga tjejer väljer en annan väg. Man ska våga drömma. Visst, det tog fem år, men nu har vi fått jobb från svt och det kan bara gå framåt härifrån.

Vad är det som är så kul med dans?

– Du får uttrycka dig så himla starkt och får ut så mycket energi och endorfiner. Som koreograf koreograferar jag efter mina känslor. Jag kan höra en låt och se rörelser framför mig som uttrycker om jag är ledsen, glad eller arg. När jag står på scenen är jag överlycklig, det finns inget bättre. Känslan i kroppen när jag kör ger mig nästan rysningar. Jag och tjejerna har pratat om att vi inte förstår hur vi skulle ha varit som personer utan dansen.

Men ni är väl ändå nervösa innan ni går upp på scenen?

– Ja, ja, ja. Det är en sådan press, man ska leva upp till en viss förväntan. ”Tänk om jag gör fel, då pajar jag för hela gruppen och det kommer att finnas på video”. Men sedan när man går av scenen och tittar på videon så ser man att: skit vad bra vi är.

Abzorbs medlemmar är beredda att satsa hårt på att slå igenom. I dag tränar de runt fyra gånger i veckan, tre timmar åt gången.

– Vill man någonting så mycket, så måste man lägga ned den tiden. Det drabbar familjen och ens nära vänner, men den smällen får man ta. Jag tror på oss så himla mycket, annars hade vi inte hållit på. Jag har fyra tjejer med mig som krigar med mig och för vår vision. Vi kommer att kriga tills vi når ut till alla.

MER Abzorb

Bildades för fem år sedan. Namnet kommer från ordet ”absorbera”.

Koreograf: Cynthia Cavieres Toledo.

Dansare: Cynthia
Cavieres Toledo, Helin Kavak, Nicole Sandgren, Isabelle Bjärnvik och Pim Mountain.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Midsommarkaramell från VIK – SHL-meriterad forward klar

Sport Johannes Nilsson, som spelat nio matcher i SSL, är klar för Väsby IK HK. Den 23-åriga forwarden kommer närmast från Östersund och har 99 hockeyettan-matcher i benen.fredag 22/6 8:00