Bernhard Huber Miljöpartiet Foto: Leif Oldenburg

"Vi tar miljöfrågorna på allvar"

Miljöpartiets gruppledare har behållit sitt österrikiska medborgarskap. Hjärtat klappar för Sturm Graz. Det lokalpolitiska engagemanget väcktes av ett staket – eller snarare bristen på ett sådant.

  • Publicerad 09:27, 11 jul 2018

Du har valt att bli fotograferad här, vid förskolan i Stenbacka. Varför?

– Det var är mitt politiska engagemang föddes 2006. Förskolan i Västra skogen stängde och barnen evakuerades hit. Men det fanns inget staket runt förskolan, treåringar kunde bara knalla iväg. Vi föräldrar krävde staket, men ingenting hände. Det tog sex månader att få upp ett staket. Då blev jag varse att det saknas ambitioner i den här kommunen.

Du är född i Österrike, eller hur?

– Född och uppvuxen nära Graz, fortfarande österrikisk medborgare.

Så du har dubbla medborgarskap?

– Nej, jag är bara österrikisk medborgare. Jag har inte sett någon nytta med att byta medborgarskap. Dessutom var det åtminstone tidigare ganska krångligt.

Så du kan inte bli vald till riksdagen?

– Nej, det är enda nackdelen (skratt).

Hur hamnade du här?

– Kärleken. Inte alltför ovanligt. Distansförhållande med en stockholmstjej ett tag, sedan flyttade jag hit 2002.

Ni gjorde ett lysande val i Solna 2014, samtidigt som partiet backade på riksplanet. Förklaring?

– Mycket berodde på den planerade bebyggelsen vid Råstasjön och den starka proteströrelse som fanns då.

Finns den någon liknande fråga i år?

– Råstasjön är fortfarande en viktig fråga. Naturreservatet håller alldeles för låg nivå.

Men det finns i alla fall ett reservat och inga bostäder. Går det verkligen att driva frågan lika hårt i dag?

– Det finns fortfarande en risk att man bygger på norra sidan av sjön. En annan viktig fråga är Överjärva gård, där Alliansen vill ha in en privat entreprenör. I övrigt saknar man helt idéer om hur byggnaderna ska renoveras och vart naturskolan ska ta vägen.

Vad tycker du om styret här i Solna?

– Det är som med stängslet 2006. Det finns inga ambitioner. Det gäller allt ifrån förskolor till miljö och kulturfrågor.

Vad beror det på, enligt din mening?

– Fokus ligger på låg skatt och att vara företagsvänlig. Allt annat är underordnat. Hur det exempelvis går i skolorna är inte lika viktigt. Men Solna växer snabbt, då behövs det också investeringar för att skapa en bra livsmiljö.

Ni vill höja skatten?

– Ja, med 38 öre till 17.50 kronor. Merparten ska till förskolor och skolor. Sedan har vi budgeterat för en del satsningar på miljöområdet.

Om man tittar över kommungränsen, mot Sundbyberg, får man en känsla av att MP kan hamna lite var som helst i politiken. Kan ni tänka er ett samarbete med Alliansen efter valet?

– Jag har svårt att se ett samarbete med någon konstellation där Moderaterna ingår. De har styrt så länge och har skapat maktstrukturer i den demokratiska processen som är svåra att luckra upp.

Du pratar ofta om bristen på insyn?

– Ja, kommunstyrelsens möten tar fem minuter. Det är helt unikt. Vi får ingen information från tjänstemännen, inte ens när vi frågar efter det. Oppositionen och allmänheten stängs ute när det exempelvis gäller exploateringsfrågor. En av anledningarna är alla märkliga avtal och uppgörelser i samband med arenabygget.

Vad stör dig mest i Solna i dag?

– Att det ligger så stort fokus på bilismen i stället för på cykelstråk och säkra skolvägar. Det byggs stora parkeringshus samtidigt som Alliansen pratar om levande stadsmiljöer.

Varför ska en Solnabo rösta på Miljöpartiet?

– Vi tar miljöfrågorna på allvar. Renare vatten, frisk luft, minskad klimatpåverkan. Framför allt med tanke på hur Solna mycket vill bygga behövs det ett betydligt större fokus på miljöfrågor.

Bernhard Huber på två minuter

Bernhard Huber på två minuter

Ålder: 44 år.

Bor: Huvudsta.

Yrke: Heltidspolitiker. Tjänstledig från jobbet som miljökommunikatör på KTH.

Familj: Fru, tre barn.

Musik: Gillar elektroniskt, disco och house.

Älsklingsrätt: Gärna något indiskt.

Favoritplats i Solna: Huvudsta strand, för en promenad eller lite jogging.

Förebild: Just nu Alice Bah Kunke, miljöpartistisk kultur- och demokratiminister. Outtröttlig energi och bra utstrålning i alla sammanhang.

Politiker jag gärna lunchar med: Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M). Någon gång ska väl vara den första.

Mål i valet: Lika bra som senast.

Så gick det sist: 13,20 procent, åtta mandat.

AIK-faktor: Jag håller på Sturm Graz, tvåa i österrikiska ligan. Det är i alla fall en fotbollsfaktor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Solna

S-budget satsar på skolorna

Nyheter Finansieras med skattehöjning Stora satsningar på skola och förskola finansierade genom en skattehöjning på 16 öre. Det är tyngdpunkten i Socialdemokraterna alternativa budget för Solna.tisdag 20/11 16:46

Bristol-skylten är på plats

Nyheter Officiell nyinvigning i helgen Nu är Bristol-skylten på plats. Och den lyser. För första gången på många år. Den officiella nyinvigningen blir i helgen.måndag 19/11 17:52

Kritik mot AIK-stipendium

Nyheter "Strider mot likställighetsprincipen" Solna stads beslut att fira AIK:s fotbollsguld med ett stipendium som ska gå till ett av klubbens ungdomslag har orsakat en våldsam debatt i sociala medier. Alla föreningar ska behandlas lika, anser...måndag 19/11 8:51