Svårt att bo kvar. Nina Dahlborg och Alma Nordner bor bägge i Danderyd och tycker möjligheterna att stanna kvar i kommunen borde bli bättre. Foto: ROLF ANDERSSON

Vi vill bo kvar här, i Danderyd!

Hur ska man som ung Danderydsbo ha möjlighet att bo kvar i kommunen när man flyttar hemifrån? Vi träffade Alma och Nina som anser att det behövs bättre möjligheter för unga att stanna kvar.

  • Publicerad 11:47, 17 mar 2017

Under de senaste 12 månaderna har priset för en bostadsrätt i Danderyd ökat med nästan åtta procent – vilket är högre än snittet för hela Stockholms län. Idag beräknas en lägenhet i Danderyd gå för cirka 61 000 kronor per kvadratmeter. Köper du en etta på, säg, 30 kvadratmeter är det bara hosta upp med 1,8 miljoner. Minst.

Att få ungdomar att stanna kvar i Danderyd är något som politikerna ofta tar upp under sina sammanträden. Vänstersidan förespråkar hyresrätter och högersidan varierade bostadsrätter.

De vill bo kvar

Vi tog med oss frågan och träffade 18-åringarna Alma Nordner och Nina Dahlborg. De bägge bor i Danderyd och om några månader tar de studenten. De närmar sig den ålder då det blir allt mer lockande för ungdomar att ta första steget ut i vuxenvärlden.

– Jag har pratat om det ganska mycket med mina föräldrar eftersom jag vill bo kvar här, det hade ju varit perfekt om man kan bo nära sina föräldrar. Men att ta ett lån och behöva så mycket pengar i handpenning, det är ju nästan omöjligt, säger Nina.

LÄS OCKSÅ: DEBATT: Danderyds invånare vill se fler hyresrätter!

Alma berättar att hon funderar på att plugga vidare efter gymnasiet. Även om hennes förstahandsval inte är att studera i Stockholm så hade hon, om möjligheten hade funnits, gärna bott kvar och pluggat samtidigt.

– Som student vet jag inte hur många möjligheter det finns. Visst, jag kan bo hos mina föräldrar men har du inte föräldrar som kan hjälpa dig ekonomiskt så finns det inget alternativ, säger hon.

Vad tycker ni att kommunen bör göra?

– Ordna med studentbostäder och hyresrätter istället för att bara bygga bostadsrätter, säger Nina.

– Man ska tänka på att Danderyd ligger väldigt nära Stockholms universitet och jag tror det skulle vara bra för kommunen att smälla upp lägenheter avsedda för studenter. Det bor väldigt många ungdomar här med hög ambition – och vill kommunen ha kvar ungdomar i kommunen skulle de tjäna på det, säger Alma.

Överklaganden vanligt

När det byggs på nya platser är överklaganden från närboende mer regel än undantag. Att bygga flerbostadshus i villaområden är för många otänkbart. Men både Alma och Nina menar att det är dags att inse att verkligheten även kommit till Danderyd: bostadsbristen är total och allt inte kan vara som det alltid varit.

– Det funkar inte längre. Vi är en så stor befolkning, många unga vill flytta hemifrån och det är bostadsbrist. Möjligheten finns inte att kunna bo kvar här hela sitt liv om man vill. Då behövs mer överseende, att det inte bara ska vara fint och folk med mycket pengar som ska bo här, säger Nina.

”En avvägning”

Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen, ger sin syn på saken:

– Närboende är vana vid att det ska se ut på ett visst sätt, den politiska uppgiften är att göra en avvägning – se till att det byggs mer men också att det smälter in, säger han.

Av alla bostäder i Danderyd består cirka 54 procent av småhus och resten flerbostadshus. Och enligt siffror från Statistiska centralbyrån består 27 procent av bostäderna av hyresrätter. Hyresrätterna sköts av privata hyresvärdar och det finns inte någon lokal kö för Danderydsbor.

Höga fastighetsvärden

Olle Reichenberg menar att fastighetsvärdena är för höga för att motivera nya hyresrätter till kommunen.

– Vi vill få in pengar till skattbetalare och genom hyreslägenheter får vi inte ut vad marken skulle kunna vara värd. Jag tror också att det inte är helt realistiskt att man som ung ska hoppas på att få sitt första boende i en kommun som Danderyd. Det kanske är så att man får tänka sig flytta någon annanstans, säger han.

”Omotiverat”. Olle Reichenberg (M), menar att markvärdena är för höga för att motivera hyresrätter i Danderyd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så mycket kostar det att spela fotboll i Norrort

Nyheter Upp till 11500 kronor Kanske växer fotbollsintresset bland barn och ungdomar nu i VM-tider. Här har vi jämfört vad det kostar att spela för de allra yngsta och vad det krävs för att börja spela när barn närmar sig tonåren.onsdag 20/6 14:57

"Finklädd" man häktad efter villainbrott

Nyheter "Smälta in i miljön" En man är häktad misstänkt för grov stöld efter ett villainbrott i Näsbypark i fredags. På polisens hemsida skriver de att mannen var finklädd.onsdag 20/6 9:58

Vi är stockholm