På scen. Arne Falkbäck, grundare av våga vara Dig Själv, var tillbaka i Bålsta. Foto: VVDS

”Vi vill minska mobbning via positiva exempel”

Stiftelsen Våga va’ dig själv håller inspirationsdagar runt om i landet med föreläsningar, musik, teater, film och exempel på hur stiftelsens arbete kan göra skillnad i ungdomars liv. I lördags hölls dagen i Bålsta.

  • Publicerad 16:04, 7 feb 2018

– Engagemanget och reaktionerna från deltagare och publik var starka då historien är ”på riktigt” och något som faktiskt inträffat i Bålsta, säger Arne Falkbäck.

Han och hans fru Lena startade stiftelsen 2005 efter att deras tonårsdotter Linda valt att ta sitt liv efter både fysisk och psykisk mobbning.

– Vi vill motverka utanförskap, mobbning och kränkningar via goda exempel och positiva aktiviteter, säger Arne Falkbäck.

Föreläsningar och sång

Under dagen bjöds det på flera föreläsningar om stiftelsens arbete och personliga berättelser. Nina Sernelin, Laurencia Bitar och Felicia Joensuu bjöd på sång och musik.

Stiftelsen arrangerar även temadagar i skolor och förskoleklass samt för föräldrar, ledarutbildningar, sommarläger och återträffar. De jobbar bland annat med samarbetsövningar, bygga positiva beteenden och involverande samtal om hur man är en bra kompis.

Hur ni ser på #metoo utifrån vad ni arbetar med?

– Vi har sedan 2005 arbetat just mot att sånt som kommit upp i #metoo-debatten. Att ett nej är ett nej och ha modet att säga stopp när man utsätts för dumheter liksom om man ser eller upplever en annan medmänniska utsätts för kränkningar. Våga va’ dig själv står helt bakom #metoo, säger Arne Falkbäck.

Våga va’ dig själv

Stiftelsen Våga va’ dig själv grundades av Arne och Lena Falkbck 2005.

Deras vision är en värld där ungdomar bryr sig, trivs, vågar vara sig själva och tillåter andra att vara sig själva.

Metoden är att skapa sammanhang som gör skillnad i ungdomarnas liv., bland annat genom läger och temadagar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Läsarna får inte nog av Staffans mordhistorier

Staffan Öberg från Bro blev författare på heltid när han gick i pension. Nu reser han land och rike runt och säljer sina böcker på marknader.lördag 26/5 15:00

Jakob laddar inför maran

Den 2 juni springer Jakob Jogfors från Kungsängen Stockholm Marathon för elfte gången. Det är något han ser fram emot – och särskilt känslan efteråt.lördag 26/5 9:00

Senaste numret

Bålstabladet