Hagastaden. Visionsbilden är ett förslag på var skolan, idrottsplatsen och bollplanen kan stå (bakom Wenner-Gren Center i förgrunden). Bakom skolområdet placeras studentlägenheterna, enligt planförslaget. Foto: White arkitekter

Vidare med planerna på nya Norrtull

Ett helt nytt område med bland annat 600 lägenheter och en skola för 1 300 elever planeras i Hagastaden. Därmed läggs en viktig pusselbit i att binda ihop Solna med Stockholm.

  • Publicerad 15:26, 18 apr 2018

Planförslaget gäller östra delen av Hagastaden, vid Norrtull. Här planeras en förskola med 90 platser, en idrottshall, en bollplan och kommersiella lokaler som kontor, hotell och butiker.

I förslaget, som är ett start-PM för detaljplan, ingår dessutom en skola för årskurs 6-9 samt gymnasium (cirka 1 300 elever) och omkring 600 lägenheter. Av dessa är 200 bostadsrätter, 300 studentlägenheter och 90 platser för vård- och omsorgsboende.

Stadsbyggnadskontorets förslag är stadsbyggnadsnämnden godkänner start-PM:et så att planarbetet kan börja.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Hagastaden är ett viktigt projekt för hela Stockholmsregionen. Projektet innebär att Stockholm och Solna byggs samman genom en ny stadsdel och tätt integreras med det Life Science-kluster som växer fram runt Nya Karolinska Sjukhuset, säger Magnus Bäckström, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

– Östra Hagastaden är en viktig del av projektet och möjliggör både en bättre stadsmiljö i området kring Norrtull och att kopplingen mellan staden och Nationalstadsparken förbättras, fortsätter han.

Fler gång- och cykelvägar

Kopplingen mellan Nationaldagsparken och övriga staden stärks genom att de stora trafikytorna minskas och att gång- och cykelvägnätet byggs ut. Uppsalavägen kommer flyttas till ett västligare läge och bebyggelse mellan vägen och parken kommer minska trafikens störningar i parken.

Bakgrunden till projektet är att staden försöker möta de behov som den starka befolkningstillväxten skapar.

– Stockholm har stora behov av allting i detta läge, av skolor, förskolor, parker, idrottsanläggningar, kontor och inte minst bostäder. Blandad bebyggelse är dessutom en grundläggande strategi i programmet för Östra Hagastaden, säger Magnus Bäckström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya blågröna styret vill förlänga spårväg City

Nyheter "Jag ser gärna att man kommer igång så snart som möjligt" Den nya blågröna majoriteten i landstinget vill driva på för att förlänga Spårväg City till Ropsten. Nu vill man att Lidingö ska vara med att betala.tisdag 23/10 15:31

Flera hus rivs när Mosebacke totalrenoveras

Nyheter En av stans populäraste uteserveringar görs om helt Flera småhus jämnas med marken när Mosebacketerrassen nu får en total makeover, som ska vara klar lagom till vårsäsongen.tisdag 23/10 15:11