Erik Ahlströms idé om att kombinera motion med att städa upp i naturen och staden har gjort pangsuccé världen över. Begreppet "plogga" är en sammansättning av "plocka skräp" och "jogga". Foto: Privat/Mostphotos

Video från Sjöstan gör succé i arabisk tv

En video där stockholmare ploggar – det vill säga joggar medan de plockar upp skräp på gatorna i Hammarby Sjöstad – snurrar just nu i ett arabiskt tv-program med 16 miljoner följare.

  • Publicerad 08:34, 23 dec 2018

"Jag är glad att se hur människor i Sverige tar hand om sin hälsa och sin omgivning, och respekterar och är stolta över sina hem. Jag hoppas våra yngre börjar med att alltid plocka upp efter sig och hålla världen ren så att vi kan vara stolta över den".

Så säger den arabiska programledaren för Green Apple Show, i ett klipp som visar hur Sjöstadsbor joggar gata upp och gata ner medan de samtidigt plockar upp allt skräp de ser på marken. Fenomenet plogging har tagit världen med storm.

Hetaste hälsotrenden på allas läppar

Nyhetskanaler i bland annat Kanada, Indien, Tyskland och Kroatien har även de snappat upp den svenska eko-vänliga twisten på motion – som i amerikansk press som The Guardian, Washington Post och Daily Motion kallas "the hottest new fitness trend of 2018".

– Det känns såklart superkul. Skräp skapar inte bara en smutsig omgivning men också en otrevlig miljö som gör att vi tar avstånd ifrån varandra. Allt började här men nu gör vi global skillnad vilket är otroligt, nu finns grupper i över 40 olika länder i världen, säger Erik Ahlström som just nu befinner sig i Nya Zeeland för att, du gissade rätt: plogga.

 

Det var han, som länge funderat över hur man kan få människor att respektera natur och miljö bättre, fick en chock efter flytten till Stockholm över hur mycket skräp han såg under sin dagliga cykeltur från Nacka till Östermalm. Han började först dra med sig vänner och kollegor på spontana skräpplockarturer med joggingskorna på. 2016 kläckte flickvännen Carina begreppet "plogging", och sedan tog det fart.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I skrivande stund har över 150 ploggningsevent arrangerats runt om i Sverige och Erik reser runt och coachar och föreläser i hela världen. Den sociala formen av motion i kombination med klimatförbättringen tycks vara ett koncept som tilltalar många. Det som började som en gräsrotsrörelse i Sverige för att lösa ett lokalt problem har spridits över jordklotet tack vare sociala medier, förklarar Erik.

I Sjöstan har tre ploggningsevent anordnats hittills, där 700 ungdomar bland annat deltagit. Erik hoppas nu på att fler grupper ska dra igång i Stockholm.

– Nedskräpning är ett problem som finns överallt och nu växer plogga-rörelsen världen över. Det är en tydlig lösning på hur vi kan påverka på individnivå.

REPORTAGE: Håller Hammarby Sjöstad på att förfalla?

Pepp på ploggning? Erik tipsar!

Hitta en grupp människor att plogga med! Ju fler ni är, desto roligare blir det och då kommer ett större område att bli “ploggat” från plast och skräp samtidigt som ni får ett roligt och bra träningspass

Det är inte ett måste att springa eller jogga. Plogga kan göras på golfbanan, cyklandes eller bara när du promenerar längs gatan.

För mer inspiration finns en global grupp vid namn "Plogga World" på Facebook. Du kan också följa Instagram-kontot @Plogga.