Vikingar. Enköpings museum satsar på vikingautställning ända till februari. Foto: Daniel Sjöberg

Vikingatema på Enköpings museum

Enköpings museum satsar på vikingar under hösten och vintern. I samarbete med bland annat textildesigners från London visas Viking Couture. – Man kan ibland föreställa sig vikingatidens kläder som grova och hemvävda i tunga tyger, men så var det inte, säger verksamhetschef Linda Karlsberg.

  • Publicerad 06:00, 30 sep 2017

Att vikingarna var upptäckare har säkerligen många vetskap om idag. Än tydligare blir det för den som tar sig till Enköpings museum de kommande månaderna. Med start den 30 september och ända till den 3 februari visas utställningen Viking Couture.

– Vi är flera parter som samverkar kring projektet och utställningen. Enköpings museum är en del och vi jobbar tillsammans med Uppsala Universitet som har samarbetspartners i London. En offentlig aktör som Enköpings kommun arbetar tillsammans med forskarvärlden, säger Linda Karlsberg.

Vad får man se om man besöker utställningen?

– Centralt placerat i rummet har vi en återskapad grav, en ung vikingakvinnas grav, som kommer från Gamla Uppsala-området. Vi har lånat in de gravfynd som fanns i graven för att kunna visa i utställningen.

Centralt för utställningen i sig är alltså kläderna som visar tydligt att vikingarna hade ett handelsutbyte med människor på helt andra platser på jorden.

– Man kan ibland föreställa sig vikingatidens kläder som grova och hemvävda i tunga tyger, men så var det inte. Det som finns i gravarna är silkestyger i högsta kvalitet som troligen inte alls är tillverkat här hos oss i Mälardalen, utan långt borta i Asien. Man hade kontakt redan då via handelsvägar, säger Linda Karlsberg.

– Det känns viktigt i dagens samhällsdebatt. Vad är svenskt, vad är inte? De här utbytena och dessa flöden. Människor har i alla tider inspirerats av sin omvärld och fångat upp sådant som kan vara mönster och språk.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19