Väktare. Kommunen anställer två väktare på prov i Viksjö centrum, som ska röra sig i området under helgkvällar fram till årsskiftet. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Viksjö centrum får väktare kvällstid

Det blev nej från polisen till ordningsvakter i Viksjö centrum. Nu anställer kommunen väktare där, som till en början ska finnas på plats året ut.

  • Publicerad 15:35, 25 okt 2019

Tidigare i oktober fick Järfälla kommun avslag från polisen på sin ansökan om att få anställa ordningsvakter i Viksjö centrum.

Kommunen menar att det finns en upplevd otrygghet där, bland annat på grund av vårdslös körning med mopeder. Men polisens bedömning var att den typen av problem kan hanteras av polisen själva, och att de befogenheter ordningsvakter har inte skulle vara till hjälp i sammanhanget.

Kommunen nu gått vidare med en annan idé – att anställa väktare i Viksjö centrum. Väktare har till skillnad från ordningsvakter inga särskilda befogenheter, så de kan inte avvisa eller omhänderta personer. Väktarnas jobb går istället ut på bevakning.

Nej till ordningsvakter i Viksjö och Kallhäll

På plats helgkvällar

Från och med 1 november kommer två väktare att finnas på plats i centrumområdet på fredagar och lördagar klockan 13-00. Kontraktet gäller till att börja med fram till årsskiftet, och kommunen ser det som en testperiod.

– Vi ska se över lägesbilden i Viksjö, och hoppas att väktarna ska kunna göra skillnad där. Vi har gett dem ett kortare kontrakt för att se över det långsiktiga behovet, säger Alexander Rajsic, avdelningschef för social hållbarhet i Järfälla.

Vad kan väktare bidra med som inte fältare eller trygghetsvärdar kan?

– Vi bedömer att väktare har sin särskilda kompetens och sina erfarenheter, och kanske kan titta på andra saker än fältare gör, de har andra verktyg. Vi tror inte att det här ska konkurrera ut något annat, utan vi adderar resurser till området.