Flera Viksjöbor är kritiska mot SL:s förslag på ändringar i busstrafiken i Viksjö. Foto: Anna Rönnqvist/Mikael Andersson

Viksjöbor kritiska mot SL:s bussförslag

Lägg inte ner 553:an! Efter SL:s förslag på förbättringar i busstrafiken i Viksjö reagerade många Viksjöbor som tycker att det snarare verkar handla om...försämringar.

  • Publicerad 11:41, 21 mar 2017

Två linjer läggs ner, tre nya tillkommer och turerna förändras på 551:an. Det är förslaget som enligt SL ska göra det enklare att åka kollektivt till och från Viksjö.

Men många Viksjöbor håller inte med.

"Tummen ner. 551, 552 och 553 kvar som nu tack och hela vägen mellan Jakobsberg och Barkarby det vill säga inte med en ändstation i ett industriområde..", skriver Viksjöbon Jörgen Hansen i en kommentar i Facebookgruppen "Viksjös anslagstavla" om SL:s nya förslag.

Han är en av många som reagerat på förslaget, där det bland annat föreslås att buss 553 läggs ner.

"De kan ju inte ta bort 553! Det är ju helt galet! Det är ju enda sättet att ta sig snabbt till och från Barkarby och pendeln. Annars tar det ju jättelång tid att ta sig till och från Jakobsberg. För att inte tala om alla fulla bussar det kommer att bli!", skriver Linda Enfjord i samma grupp.

LÄS MER:Förslag: nya busslinjer i Viksjö som synkar bättre med pendeln

"Känns som stor försämring"

Istället vill man satsa på två helt nya linjer – 563 som föreslås gå mellan Jakobsbergs station och passera hållplatser som Kvarnvägen, Hummelmoravägen, Andebodavägen och Järfällavägen. Nya linjen 564 går samma sträcka i motsatt riktning.

Flera Viksjöbor är även kritiska till att färre bussar ansluter till Barkarby station, och istället ska gå till Jakobsbergs station.

Och att boende vid Tröskvägen i sådana fall förlorar möjligheten att kliva på bussen på stationerna Tröskvägen norra och södra.

"Utan att förstå riktigt hur de nya bussarna är tänkta att gå så känns detta som en stor försämring, framför allt för de som bor runt Tröskvägen norra men även för Andeboda", skriver Viksjöbon Björn Rydén i Viksjös anslagstavla.

Claes Keisu på SL:s presstjänst understryker att förslaget inte är skrivet i sten. Just nu är det ute på remiss hos berörda kommuner och olika organisationer.

Ny linje till Barkarbys station föreslås

Remisstiden går ut 12 maj, och efter det är det beslutat exakt hur förändringen ser ut. Då bestäms också turlistorna och turtätheten. I förslaget finns också en ny linje till Barkarby station istället för buss 553.

– Det blir ändstation i Jakobsberg på buss 564 och 563, däremot finns det en förslagen ny linje i rusningstid till och från Barkarby station, säger han.

Hur ska resenärer som vill åka från Tröskvägen göra om stationerna försvinner?

– Den nya 563:an föreslås köra Kvarnvägen-Viksjöleden-Hummelmoravägen-Viksjöleden. Från Tröskvägen södra till en sannolik ny hållplats nära rondellen på Hummelmoravägen är det cirka 100 meter längre. Men det är också en diskussion som kommer att fortsätta.

Tanken är att det inte ska bli längre restid till stationerna än vad det är idag till pendeltåget. Och turtätheten ska öka.

– Både vi och kommunerna strävar efter att göra det så bra som möjligt för så många som möjligt, säger Claes Keisu.

Hur ska man som Järfällabo göra om man har synpunkter?

– Det bästa är att höra av sig till kommunen, som är en remissinstans. Efter att remisstiden gått ut kan det mycket väl komma bättre förslag på hur man ska göra.

Järfälla kommun har avböjt att kommentera förslaget tills dess att de tagit ställning till det.

Här kan du läsa hela förslaget.

Förslag på ändringar i Viksjös busstrafik

Nya sträckor i Viksjö:

Linje 551 Jakobsbergs station-KvarnvägenViksjöleden-Kärrvägen-Nyårsvägen-Mälarvägen-Järfällavägen-Jakobsbergs station.

Linje 552 Jakobsbergs station – Bruttovägen (-Barkarby station) läggs ned.

Linje 553 Jakobsbergs station – Barkarby station läggs ned.

NY: Linje 563 Jakobsbergs station – Viksjö – Jakobsbergs station, via Kvarnvägen

NY: Linje 564 Jakobsbergs station – Viksjö – Jakobsbergs station, via Järfällavägen

NY: Ny Linje Viksjö C – Barkarby station i rusningstid.

Källa: Trafikvförvaltnigen i Stockholms läns landsting

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35