Lynn Khatib kom till Sverige för tre år sedan. Nu drömmer hon om att få visa upp sin konst för andra. Foto: Mikael Andersson

Viksjökonstnären Lynn: "När jag började göra stora tavlor kom kriget"

En vägg på ett asylboende i Svenljunga. Husväggar i barndomens Damaskus. Viksjöbon Lynn Khatib har lämnat avtryck från söder till norr med sina målningar. Nu drömmer hon om att visa upp sin konst i Sverige.

  • Publicerad 11:03, 8 sep 2017

Jag har målat nästan hela livet, sedan jag var två år gammal. Först började jag hos mina släktingar. De hade gulaktiga väggar och min kusin som är förlamad älskar fjärilar. Så jag började med att måla hennes rum med fjärilar.

I området där vi bodde i Damaskus brukade folk betala materialet åt mig och så målade jag deras husväggar. Hela det bostadskvarteret är tomt nu, alla har lämnat.

När jag började göra stora tavlor och planera för en riktig utställning så började kriget i Syrien.

Min mormor i Libanon såg vad som hände på nyheterna och sa bara ”kom hit nu”. Vi tog det vi kunde, satte oss i bilen och åkte. Vi trodde vi skulle bli kvar i Libanon ett par veckor, men det var sista gången jag såg Damaskus.

"Skulle vilja ha en utställning"

När vi bodde mitt i skogen på ett asylboende i Svenljunga och inte hade något att göra så tecknade jag. Det är som terapi. Vissa människor mediterar för att koppla ifrån världen. Jag kan lägga timmar på en teckning utan att känna att tiden går.

Jag gjorde faktiskt en väggmålning i vårt rum på asylboendet i Svenljunga. Det kändes bra att lämna kvar den åt nästa som kommer dit.

När vi kom hit till Sverige hade jag bara 20 euro med mig, så jag sparade en del av pengarna vi fick varje månad från Migrationsverket för att kunna köpa mer material. Jag skulle verkligen vilja ha en utställning någon gång. Men det är svårt att göra upp planer när inget är stabilt. Jag väntar fortfarande på besked om uppehållstillstånd så jag vet ju inte vad som kommer att hända med oss i framtiden.

Jag har en dröm om att skapa ett bibliotek där du kan visa konst i framtiden, en våning är ett bibliotek med ett kafé där människor kan visa sin konst. I mitten av allt finns en scen där människor kan spela sin musik. Böcker, musik och konst tillsammans.

Det här är Lynn

Namn: Lynn Khatib

Ålder: 25

Bor: Viksjö hos farbror, faster och kusiner och Skarpnäck hos en vän. Pappa i Ulricehamn och bror i Kallhäll. Mamma, bror och syster i Libanon.

Gör: Pluggar på Röda korsets folkhögskola i Skärholmen, målar.

Drömmer om: En egen konstutställning. "Men jag vågar inte kalla mig för konstnär än, så när jag gör det vill jag ställa ut".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ska få fler att tycka till om Söderhöjdens byggplaner

Nyheter "Märks ett större engagemang i villaområden" Inför valet snackade demokratiambassadörer med folk i områden där valdeltagandet tidigare varit lågt i Järfälla. Nu fortsätter de – men den här gången ska de få fler att engagera sig i byggplaner i...måndag 22/10 16:28

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37