553H. Av-och påsläppning vid Fjällenskolans busshållplats. Foto: Mikael Andersson

Viksjös nya busslinjer rör upp känslor

Höger eller vänstersväng? Och varför går inte bussarna längre till Barkarby? Vi snackade runt med Viksjöborna för att höra vad de tycker om den nya busstrafiken – och möttes av ris och ros.

  • Publicerad 15:14, 28 dec 2017

Den 10 december gick linje 551 och 552 i graven, och ersattes av 564H och 564V. Samtidigt drogs även linje 553 om, och går inte längre till Barkarby station, utan i en ringlinje till och från Jakobsberg station under namnet 553H och 553V, där H står för högersväng och V för vänstersväng.

När SL i början av december lade upp en presentationsvideo av de nya linjerna på sin Facebook-sida under parollen "Goda nyheter för dig i Viksjö" lät reaktionerna inte vänta på sig. Många var exempelvis kritiska mot att ingen buss går till Barkarby längre, samtidigt som vissa uppskattade att avgångarna ökat.

En kall decembereftermiddag träffar vi Joanna Bachorz på Fjällenskolans busshållplats. Hon jobbar i Sundbyberg och hälsar ofta på sin dotter i Barkarby. Hon är mycket kritisk till den nya busslinjen.

– Det är onödigt att ta en omväg till Jakobsberg när man ska till Barkarby eller in mot stan. Resvägen till Barkarby outlet är också mycket längre nu, säger Joanna Bachorz.

LÄS ÄVEN: Viksjöbor kritiska mot SL:s bussförslag

Missnöjd. Joanna Bachorz vill ha tillbaka bussarna till Barkarby. Foto: Mikael Andersson

Nöjda. Lennart och Monica Eriksson med hunden Hjördis är nöjda med förändringarna i busstrafiken nu när de vet vilket håll som är vilket på ringlinjen 553V/553H. Foto: Mikael Andersson

Förbättring. Linnéa Wall tycker att förändringarna i busstrafiken fungerat bättre än hon först trodde. Foto: Mikael Andersson

"Jättenöjd"

Hon har pratat med andra resenärer som också är upprörda över den nya linjen.

– Många pratar om det här på bussen och många har protesterat och klagat, men det händer inget. Det känns som att ingen lyssnar på oss. Jag är väldigt besviken, och vill ha tillbaka linjen mot Barkarby, säger Joanna Bachorz.

En annan Viksjöbo, som inte åker buss lika ofta, är Lennart Eriksson. Han är nöjd med 553:ans nya rutt.

– Man slipper åka förbi Viksjö centrum vilket blir en extrasväng, och jag åker hellre till Jakobsberg än Barkarby, för där kan man vänta inomhus.

Strax kliver hans fru Monica Eriksson av bussen, och även hon uppskattar att det numera går fortare till Jakobsberg.

– Jag är jättenöjd, det går snabbt nu när jag lärt mig att H-bussen står för hem, och V för väntan, säger Monica Eriksson och skrattar.

LÄS ÄVEN: Så förändras busstrafiken i Järfälla

Avstängningar

Hon är inte den enda som förvirrats av H:et och V:et i bussarnas namn, även Linnéa Wall som bor i Fjällenområdet och åker kollektivt till gymnasiet i Solna har upplevt det som rörigt.

– Det här med H och V var lite stressigt i början, och bussarna tar längre tid, i alla fall åt ena hållet. Men när vi fick reda på ändringarna lät det värre än vad det har varit, säger hon.

Att tågresan numera tar några minuter längre från Jakobsberg gör inget, tycker Linnéa Wall.

– I Jakobsberg får man sittplats på tåget, det får man inte i Barkarby!

Att Viksjöbussarna inte längre går till Barkarby beror på kommande ombyggnationer, vilket gör att framkomligheten för bussarna försämras.

– Vi förstår att det idag kan vara svårt att se anledningen till att inte trafikera Barkarby station, men när avstängningarna kommer till våren blir det desto tydligare, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

Såhär säger SL

Syftet med förändringarna är att göra linjenätet effektivare med högre turtäthet och bättre tåganpassning. På grund av omfattande byggnationer i Veddesta de kommande åren har busstrafiken från Viksjö till Barkarby utgått. Under byggperioden skulle bussarnas framkomlighet minska med förseningar som följd. Busstrafiken till och från Barkarby kommer att ses över igen när "de största förändringarna är gjorda".

Källa: SL:s presstjänst

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt