LUGNARE. Specialpedagogen Pernilla Widlund och läraren Caroline Emilsson-Forsén ser att mobilförbudet gör nytta på Ursviksskolan. Foto: Arkiv/Ulrica Andersson

"Viktigt att eleverna förstår poängen"

Mobilfria skolor blivit storpolitik då både S och L vill ha ett nationellt förbud. Ursviksskolan blev mobilfri i höstas och nu börjar en utvärdering bli klar. Den visar att eleverna saknar sina mobiler, men kan även se fördelar med att vara utan dem.

  • Publicerad 07:20, 15 apr 2018

I höstas införde Ursviksskolan mobilförbud under skoltid. Vi i Sundbyberg träffade specialpedagogen Pernilla Widlund och läraren Caroline Emilsson-Forsén i slutet av november.

Förut har en elev som blivit klar med en uppgift kunnat ta fram mobilen under bänken, istället för att säga till läraren. Mobbning och kränkningar har flyttat över till den digitala världen, berättade de.

På rasterna har barnen fått andra intressen och när de inte behöver vara tillgängliga jämt sjunker deras stressnivåer.

– De får vila! Föräldrarna ringer dem och det plingar konstant på Snapchat annars, sa Pernilla Widlund då.

Mobilförbudet infördes i samråd med elever och lärare. I slutet av terminen inledde skolan en utvärdering av det.

Har ni kvar mobilförbudet?

– Vi har kvar det, eller "den mobilfria skolan", som vi väljer att kalla det. Vi håller på att slutföra utvärderingarna, säger Pernilla Widlund nu.

Eleverna som svarat hittills uttrycker både att de saknar sina telefoner och att de vill kolla om de fått meddelanden, samtidigt som de är glada över att inte behöva oroa sig för att bli fotograferade.

– Det är lite blandad kompott. De vill både ha mobilerna tillbaka och tycker att det är väldigt skönt att slippa stressen, säger Pernilla Widlund.

Att göra skolan mobilfri var inte i första hand en fråga om vad som händer på lektionerna, enligt henne.

– Främst på rasterna blev de så låsta i och vid sina telefoner. Vi hade inga större svårigheter under lektionstid, säger hon.

Skolan ska vara likvärdig och telefoner är dyra "statusgrejer". Där kan skolan ta ett ansvar och tona ner jämförelsehetsen.

– Ungar jämför hela tiden och kollar "vad har du för telefon", säger Pernilla Widlund.

Att ha en dialog med eleverna är viktigt; även om beslutet fattas av de vuxna så ska eleverna kunna förstå poängen med det.

Vilken nivå bör ett beslut om mobilförbud tas på?

– Svårt att svara på. Vi kan inte väja för de här frågorna, men jag tycker inte att det är på riksnivå man ska ta besluten utan att det ska ske i dialog med oss som befinner oss i verksamheten: elever, föräldrar och lärare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26