Foto: Privat

Viktor drömmer om att slå internationellt

Viktor Blomdahl är en ung filmfotograf i Enköping. Idag jobbar han för stora musikartister och företag i Sverige, men framtiden drömmer han om att ta klivet utomlands. ”Konsten att skapa något från början, från ett tomrum, älskar jag”

  • Publicerad 14:01, 25 mar 2019

Viktor Blomdahl, 20 år, från Enköping är en filmfotograf och regissör, som gör allt från musikvideor till företagsfilmer. Viktor har en estetisk bakgrund, bland annat älskade han trolleri som liten, men nuförtiden är det film som trollbinder honom.
– Jag förstod att film var en större konstform än trolleri, då föll mitt intresse på kameran, säger Viktor.

Viktor är i mångt och mycket självlärd. Han säger att han har testat alla möjliga sätt för att bli bättre på att filma. En gång drog han ut sin säng på baksidan av sitt hus för att få ett bra ljus till kameran.

Jag hängde mycket på baksidan och filmade för att testa olika grejer. En gång drog jag ut min säng för att jag inte hade någon reflektor, skrattar Viktor.

Genombrottet

2016 fick Viktor, efter flera försök, kontakt med rapparen Malcolm B, som han visste sökte en filmare. Redan 2013 hade han skickat ett mejl till rapparen, men svaret dröjde tre år.

När de till slut möttes i Stockholm var det dock Malcolm som blev överraskad.

– Malcolm förväntande sig en liten kamera men jag hade dragit med mig en hel resväska med grejer, det hade räckt till en hel produktion. De filmade en musikvideo och det ledde till fler möjligheter för Viktor.

Vad är det konstigaste med ditt jobb?

Generellt tror jag tempot är det konstiga, först är man på en radiostation i Malmö, efter det drar man till Danmark och giggar, sedan till Göteborg på eftermiddagen. Dagen efter är man i Luleå på Musikhjälpen, säger Viktor.

Bästa filmen

Viktor har filmat och regisserat musikvideor för stora svenska artister i Sverige. Det jobb han är mest nöjd med är en turnévideo för en av Sveriges största musikgrupper "De Vet Du" som filmades på nattklubben Cinema i Enköping. 

– Ägaren på Cinema bad mig komma ner och filma för De Vet Du. Jag och Johan (en medlem i De Vet Du) hade snackat lite på Instagram innan så de välkomnade mig. Jag filmade killarna när de stod och sjöng uppe på scenen, men när jag redigerade filmen så gjorde jag scenen hundra gånger större, säger Viktor.

Viktor drömmer även om att flytta utomlands i framtiden.

Musikvideorna i USA är häftiga, nivån är högre där och konkurrensen är större. Det hade varit kul, avslutar Viktor.

Viktor Blomdahl

Ålder: 20 år

Yrke: Filmare och regissör

Meriter: Gjort ”De Vet Du”:s turnévideo, samarbetat med rapparna Malcolm B och Mwuana samt bland annat gjort barnprogram för SVT.

Drömmar: Göra karriär utomlands.

Visa merVisa mindre

BLÅLJUS: Tacka hunden (och vittnen) för att BMW-tjuvar på Korsängen kan vara fast

Nyheter Vaken allmänhet är en stor hjälp för polisen. God polisintuition också. Helgen gav exempel på båda delar.måndag 25/5 14:16