Det blev en ovanligt hätsk debatt i kommunfullmäktige på måndagen. Foto: Andreas Jennische

Vild debatt i Stadshuset efter SD-förslag

”Vidrigt”, ”absurt”, ”skitsnack”. SD:s förslag att tillsätta en utredning om vad flyktingmottagandet kostar staden fick det att koka i Rådsalen på måndagskvällen.

  • Publicerad 22:11, 24 apr 2017

Det var när kvällens beslutsärenden var avklarade som SD:s motion kom upp för diskussion. Sverigedemokraternas vill att staden ska tillsätta en utredning för att ta reda på vad flyktingmottagande och illegal nvandring kostar kommunen.

– Vi säger att det här är en stor utgift. Och så har vi andra partier som säger att det är lönsamt. Då tycket vi inte att det är mer än rätt att ta reda på hur det är, sa Martin Westmont (SD).

Förslag om höjda hastigheter stoppat i sista stund

Kritiken från övriga partier lät inte vänta på sig. Företrädare från i stort sett alla andra partier gick upp i talarstolen för att markera sitt avståndstagande.

– När jag läser er motion blir det väldigt tydligt att ni har en fullständigt vidrig människosyn, sa Karin Gustafsson (S).

"Skitsnack"

Haval Murad (MP) använde sig själv som ett exempel på en person som kommit till Sverige från en annan del av världen och som nu berikar samhället på ”många fler sätt än vad Sverigedemokraterna kan tänka sig” och drog trots KF:s svordomsförbud till med både ”jävla” och ”skitsnack”.

Anna Rantala Bonnier (Fi) tog vid.

– Ingen ska behöva stå här i talarstolen och försvara sin egen existens. Själv kommer jag snart att kosta samhället massor av pengar när jag föder ett barn. Vi är många som tar tydligt avstånd från den här horribla synen på människor, sa hon.

Beslutat: Ny fotbollsplan ska byggas i Fredhällsparken

Den forne Sverigedemokraten och numera politiska vilden Rickard Wall (-) begärde ordet för att rabbla upp en rad forskare som tidigare räknat på vad invandring kostar.

– Numera innebär det finansiellt minus. Om man gör som i Sverige att man tar emot vuxna karlar och behandlar dem som barn och bara öser på med resurser så blir det såklart ännu dyrare, sa han.

– Ni borde skämmas, kontrade Ann-Margarethe Livh (V).

Roger Mogert undrade vad Sverigedemokraterna skulle använda alla nya siffror till.

– Jag vill ta upp det tragikomiska i allt det här. Jag har läst er budget och där står väldigt lite om kostnader överhuvudtaget. Där behöver stockholmarna tydligen inte veta mer än att ni vill sänka skatten genom att dra ner 200 miljoner kronor på verksamheter som ni säger är så viktiga. Om ni inte klarar av att göra en budget med siffror, vad ska ni då med mer information till? sa han.

Tragikomiskt

Per Ossmer (SD) svarade.

– Politik är att tala om kostnader. Politik är att ställa grupper mot varandra. Kan en grupp få det bättre utan att den annan grupp får det sämre? Det är en av de bärande principerna inom nationalekonomin. Vi vill veta vad det kostar. Varför det? Jo vi vill kunna vidta de åtgärder som kan behövas för att hålla nere kostnaderna naturligtvis, sa han och beklagade att han behövt stå ut med att bli kallad både ”vidrig” och ”absurd” under debatten.

Då begärnde Haval Murad (MP) ordet igen.

– Om man har en vidrig åsikt kommer man att få höra att man är vidrig, sa han.

Cecilia Brinck (M) sammanfattade debatten i en av de allra sista inläggen.

– Det här kommer att kvala in som en av de märkligaste debatterna jag upplevt på så många olika sätt.

SD fick inte igenom sitt förslag på en utredning.

Kvällens

… gemensamma önskelista

En motion om nya åtgärder för att minska bostadsinbrott från Moderaterna övergick snabbt till en fråga om polisiära resurser.  Även om Stockholms stad inte har ansvar för polisen gav sig många in i debatten. En gemensam nämnare över blockgränsen var önskemålet om fler poliser på Järvafältet.
Såväl Moderaterna och Liberalerna som Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill nu ha fler poliser som arbetar i området.
Det behövs fler poliser. Vi behöver tyvärr fler poliser. Det är inte lösningen men det är ett steg i någon riktning i alla fall, sa även Mariana Moreira Duarte (MP).

… fel på skärmen

När Dennis Wedin (M) skulle prata om sitt förslag att låta fler föreningar använda skollokaler på helger och kvällar, dök istället skolborgarrådet Olle Burells (S) namn upp på den digitala talarlistan. Dennis Wedin upptäckte missen och skämtade: ”Nu står det Olle Burell där upp. Jag tar den chansen! Vi vill höja skatten!”

... avgångskrav

Per Ossmer (SD) anser att Daniel Helldén (MP) inte sköter sitt uppdrag som trafikborgarråd. I talarstolen angav Ossmer två skäl: dålig snöröjningen och undermåliga skydd i gatumiljön när det gäller att skydda stockholmare mot terrorattacker likt den på Drottninggatan den 7 april. 
Daniel Helldén tänker inte avgå. Han sa också att frågan om terrorskydd ägs av polisen. Men trafikkontoret har beställt ett 40-tal nya betonglejon som ska placeras ut på stans gågator.

… hänvisning till partner

Den politiska vilden Rickard Wall (-) slängde in en referens till sina ”tre exfruar” när kommunfullmäktiges ordförande undrade vart han ville komma i ett resonemang om hastighetsregler. ”Mina exfruar sa alltid men ’herregud Rickard, kom till saken’”.

… avståndstagande

”Ni har en människosyn som jag tycker är fullständigt vidrig”, sa Karin Gustafsson (S) om SD:s förslag att tillsätta en utredning om Stockholms stads kostnader för flyktinginvandring och illegala invandrare.

… närvaro

96 av 101 ledamöter var på plats för att delta i beslutsfattandet.

… miljöpartister

Martin Hansson (MP) och Mariana Moreira Duarte (MP) har utsetts till nya interna gruppledare för Miljöpartiet efter Sara Pettigrew och Elin Olsson.

… vändning

Den rödgrönrosa majoriteten beslutade i sista stund att återremittera sitt förslag om att höja och sänka hastigheten på ett antal gator i stan. Majoriteten har lyssnat på den borgerliga oppositionen och ska nu skriva in i den nya hastighetsplanen att det aldrig ska vara högre hastighet än 30 km/h vid skolor och förskolor.
 
 

Och alla beslut

En fotbollsplan ska byggas i Fredhällsparken för att ersätta den elvamannaplan som tas i anspråk för bostadsbygge på Stadshagens IP.

Kulturhuset Stadsteatern ska renoveras för 900 miljoner kronor.

Rödabegsskolan ska byggas ut till dubbel storlek. I samma veva byggs en fullstor idrotsshall på skolgården.

Stockholms ska bygga ett nytt avloppssystem för att få renare vatten.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.