Räven sågs rusa omkring runt Katarina Bangata under natten mot söndagen. Foto: Albin Bergström

Vilda besöket i SoFo

Att hänga i SoFo må vara poppis bland stockholmarna – men det är inget självklart mingelställe för en räv. Det menar skadedjursexperten Tommy Tuvunger, efter att en rödlurvig lurifax synts i området.

  • Publicerad 11:00, 6 nov 2017

Det var under natten till söndagen som Södermalmsbon Albin Bergström gjorde den ovanliga upptäckten: en röd räv som spatserade över gatan.

"Jag trodde knappt mina ögon och följde efter den. Den rörde sig snabbt men stannade vid gångvägen upp mot Bleckan från Katarina Bangata. Där stod jag häpnad och fick upp mobilen för att ta ett kort. Jag vet inte hur vanligt detta är men det känns ganska unikt att stöta på en räv mitt på öppen gata på söder" skriver Albin Bergström i ett mejl.

Räv röjer i Söderort – tar höns och katter

"Kan ha gått vilse"

Och där har han rätt. Enligt Tommy Tuvunger, skadedjursexpert på Stockholms stad, är rävar ingen vanlig syn i SoFo.

– Vi ser dem här och där i stadsmiljö ibland, något år kan de finnas runt Tanto och ett annat år upptäcker man ett rävgryt på Essingen. Men vid Katarina Bangata är det inte vanligt, det kan ha varit någon ungräv som vandrat i jakt på ett nytt revir men gått vilse.

Här är katten som "anfaller" hundar i Hornstull

StockholmDirekt rapporterade i våras om en räv som gäckat boende i Enskede, genom att norpa åt sig både höns och tamkatter.

– Ja, katter ingår ju på deras meny om de kommer åt dem. Släpper man ut sin katt på gatan ska man vara medveten om att den spelar på samma villkor som räven. Det är naturens gång.

Inget skadedjur

Tommy Tuvunger menar dock att streetsmarta rävar i nuläget inte är att betrakta som skadedjur.

– Nej då, inte så länge de håller sig från att börjar springa i soptunnor eller liknande.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.