Viljan att hjälpa tog dem till Kos

En vilja att göra något konkret för att hjälpa till förde Catarina Åhlin och Hedvig Andersson till Kos som volontärer. De gjorde sin första resa dit i januari och planerar nu nästa.

  • Publicerad 14:18, 19 feb 2016

De flesta har ingenting med sig när de kommer av båtarna.

Team Sweden Volunteers är en ideell organisation som startades i slutet av förra sommaren som en reaktion på flyktingsituationen och de akuta humanitära behoven som växte sig allt större. Sedan dess har 50-tal volontärer åkt till Grekland för att hjälpa till.

I januari åkte Catarina Åhlin och Hedvig Andersson från Norrviken till ön Kos för att arbeta ideellt på plats med Team Sweden Volunteers. Nu samlar de in sådant som de ska ta med sig under nästa resa – som de redan är igång med att planera.

Organisationen startade som ett litet initiativ av en kvinna som under en semesterresa på Kos såg alla de flyktingar som anlände till ön. Sedan dess har den växt kraftigt. Underlaget av volontärer är nu så stort att organisationens målsättning är att kunna ha ständig närvaro av volontärer de kommande månaderna som löser av varandra och lämnar över arbetet. Alla volontärer betalar själva sina flygresor, mat och uppehälle. På plats används insamlade pengar till flyktinghjälp och de saker som de tagit med sig delas ut.

Flyktingarna anländer till flera av de grekiska öarna. Lesbos är den mest kända ön i sammanhanget, men behoven är stora på flera håll. Och de förändras i takt med att rutterna förändras, bland annat utifrån hur gränspoliserna arbetar.

– Men behoven finns där och är enormt stora. Vi ser inga tecken på att det här kommer att minska på något sätt. Kriget fortsätter. Medierna rapporterar inte lika mycket om det nu, men det pågår hela tiden, säger Catarina Åhlin.

–  Under januari var det ungefär tio gånger fler personer som tog sig till Grekland än under samma månad förra året. Vädret är väldigt farligt att resa i nu, men många gör det ändå, säger Hedvig Andersson.

På plats i områdena finns flera olika organisationer, som UNHCR som är huvudansvariga. Men det finns en styrka i att komma dit med en liten organisation som kan vara mer flexibel, tycker Hedvig Andersson.

– Det blir ett komplement. Som en kille vi träffade på Kos. Han hade bara rätt till två nätter i ett hotellrummen genom UNHCR och det var för kallt att sova ute i tält. Men han hade inga pengar till att köpa en färjebiljett. Honom kunde vi hjälpa. Det blir väldigt konkret, en insats för en människa. Men det handlar också om att köpa mat, skor och kläder. De flesta har ingenting med sig när de kommer av båtarna.

Catarina Åhlin menar att hennes vilja att åka ner kom från en desperat känsla av att vilja göra något.

– Innan jag åkte undrade om jag verkligen skulle göra någon nytta där nere. Men jag märkte snabbt att alla behövs när behoven ser ut som de gör. Alla kan ju inte åka ner till Kos och hjälpa till där. Men alla kan göra något.

Just nu samlar de in gåvor som ska skickas ner till Kos, eller till den plats dit nästa resa går. Det vet de inte säkert ännu. Bagagets övervikt har flygbolaget sett till att de inte får betala för. Sakerna förvaras hemma hos dem, eller i organisationens lager.

– Barnvagnar som är enkla att fälla ihop, bärselar, skor och ytterkläder för män är det som behövs mest. De här människorna har bara påbörjat sin resa och ju längre norrut de kommer desto kallare blir det, säger Hedvig Andersson.

Mer Flykting- situationen

Krig och förtryck
i länder som Eritrea,
Somalia och Syrien gör att tusentals människor riskerar sina liv varje dag i desperata försök att komma till Europa.

Medelhavet har blivit en massgrav för båtflyktingar. Gränsen är den dödligaste i hela världen – över 2 500 människor har drunknat i år. 

Över 300 000 människor har flytt över Medelhavet bara i år – 200 000 till Grekland och 100 000 till Italien. En tredjedel av dem är på flykt från kriget i Syrien.

Färre personer väljer vid den här kalla årstiden, när vädret är ännu farligare att färdas i små båtar i, att göra resan. Trots det genomförs de desperata resorna varje dag.

Mer information om hur man donerar till Team Sweden Volunteers finns på www.teamswedenvolunteers.com och deras
Facebooksida.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skott avlossade i Sollentuna i natt

Nyheter En utredning om grovt vapenbrott har inletts Natten mot fredagen avlossades skott i närheten av Sollentuna centrum. Ingen ska ha skadats vid händelsen och polisen har inlett en utredning om grovt vapenbrott.fredag 7/8 9:17

Stjärnorna jagar rekord på Vallen

Nyheter Eliten möts i årets Sollentuna GP Snart möts eliten inom friidrotten på Vallen i Sollentuna. Här är listan över några av deltagarna under tävlingen på måndag - och som tippas slå gamla svenska rekord.torsdag 6/8 14:12

SM-guld till tvillingar från Sollentuna

Nyheter "Stort! Det känns så himla roligt!" Sanna och Tina Thurin från Sollentuna Volleybollklubb tog hem SM-guldet på Tylösand under den gångna helgen.måndag 3/8 17:27
Stockholm Direkt