Än så länge är det inte klart vilka som kommer att ta makten i Järfälla den kommande mandatperioden. Foto: Mikael Andersson

Vilka ska styra Järfälla?

Järfällaborna har sagt sitt, men av vilka kommunen ska styras de kommande fyra åren är inte klart. M och S tappar väljare, samtidigt som SD ser ut att dubblera sina mandat och intar en vågmästarroll.

  • Publicerad 11:26, 13 sep 2018

Kommunpolitikerna lär lägga sina pannor i djupa veck just nu. När den här artikeln skrivs är det inte klart vilka som kommer att ta makten i Järfälla, därför samtalar partierna nu om eventuella samarbetskonstellationer.

LÄS ÄVEN: Oklart styre i Järfälla – SD får vågmästarroll

Kommunen består av 61 mandat. De senaste fyra åren har Järfälla styrts av S, MP och C i en samarbetskoalition i minoritet (29 mandat av 61). De skrapar nu ihop 24 mandat enligt det preliminära valresultatet. M, L och KD får ihop 24 mandat – 27 om C väljer att samarbeta med dem. Samtidigt fördubblar SD sina mandat till åtta, och intar en vågmästarroll.

– Vi är pragmatiska och kan samarbeta med i stort sett alla. Vi vill göra det som blir bäst för Järfälla. Vi hoppas att M närmar sig oss, vi har en del gemensamt. Ordning och reda i ekonomin till exempel, säger Björn Lindgren, gruppledare för SD Järfälla.

LÄS ÄVEN: SD ökade mest i Järfälla: "Uppnådde målet"

LÄS ÄVEN: Här har SD sitt starkaste fäste i Järfälla

S är störst

S är fortfarande största parti med 28,3 procent av rösterna, men de minskar och tappar preliminärt två mandat.

– Men vi är största parti och det enda möjliga styret. Vi har haft en framgångsrik koalition i fyra år, och det är ett fortsatt blocköverskridande styre vi kommer att ta initiativ till. Vi är öppna för att samarbeta med alla partier förutom M och SD, och kommer att samtala med alla de andra partierna, sa Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande under måndagen.

LÄS ÄVEN: Thunblad efter valet: "Tror på fortsatt S-styre"

M tror på maktskifte

Även M går bakåt och ser ut att minska med två mandat, men är ännu andra största parti med 24,8 procent av rösterna. Och gruppledaren Cecilia Löfgreen tror på ett maktskifte.

– Alliansen är största block, och min utgångspunkt är alliansen. Det är de partierna jag kommer att prata med i första hand, säger hon.

I det ingår även Centern – vars mandat är oförändrat – som de senaste åren styrt med S och MP. I måndags kväll hade styrelsen för C i Järfälla möte för att bestämma vilka de kan tänka sig att samarbeta med. Gruppledaren Aphram Melki sa innan mötet att de är öppna för alla partier förutom SD och V.

LÄS ÄVEN: Löfgreen (M) tror på alliansstyre i Järfälla

LÄS ÄVEN: Dragkampen om Centerpartiet i Järfälla

Ingen vill samarbeta med SD

Även S och M stänger dörren för SD. L och KD stänger sina dörrar för SD och V, och KD hälsar att de ser alliansen som sitt huvudspår.

MP, som halverar sina mandat, ser S som sin huvudsakliga samarbetspartner, och vill se till att hålla SD utanför inflytande. Även V vill hålla SD utanför.

Var det här ska sluta? Än så länge återstår det att se.

LÄS ÄVEN: Efter valet: Så vill partierna att Järfälla ska styras

*Texten utgår från det preliminära valresultatet då det slutgiltiga ännu inte presenterats.

*I denna artikel har valresultatet uppdaterats, och förtidsröster och utlandsröster är därför inkluderade. De visar att L ser ut att tappa ett mandat till S. L får i så fall fem mandat istället för sex, och S får 18 istället för 17. Nu återstår Länsstyrelsens sluträkning.

Resultatet

Järfällas kommunfullmäktige består av 61 mandat.

Socialdemokraterna: 28,4 % - 3,1 (18 mandat)

Miljöpartiet: 4,8 % - 3,9 (3 mandat)

Vänsterpartiet: 8,8 % + 2,2 (5 mandat)

Centerpartiet: 5,4 % + 1,0 (3 mandat)

Moderaterna: 24,5 % - 4,2 (15 mandat)

Liberalerna: 8,9 % + 2 (5 mandat)

Kristdemokraterna: 5,8 % + 0,8 (4 mandat)

Sverigedemokraterna: 12,3 % + 4,9 (8 mandat)

Stockholm Direkt