Fått nog av återkommande sopkaos

Microvågsugnar, badrumsvågar och inte minst matrester har dumpats på den ofta överfulla återvinningsstationen mellan Duvkullavägen och Ulvsundaleden.– Det kommer skator, kråkor och rådisar, säger grannen Birger Andersson.

  • Publicerad 07:29, 9 okt 2017

Om det är återkommande problem så får vi titta på helheten

Problemen med stöket vid återvinningsstationen förvärras emellanåt.

– Pingsthelgen var hemsk! Jag hade gäster och det var inte så roligt att sitta och äta tårta på balkongen, säger Birger Andersson som bor i ett av husen på Duvkullavägen med fönster ut mot återvinningsstationen.

Att den syns från Ulvsundaleden för däremot med sig att många stannar till bara för att kasta skräp, även om de inte hör hemma i området.

Yrkesförare har använt platsen för att stanna till och uträtta sina behov, framför ögonen på de boende i husen intill. Efter att containrarna flyttades ihop för ett år sedan, så att det inte går att komma in emellan dem, har detta problem minskat men inte försvunnit helt.

Så välstädat som det är när Vi i Sundbyberg dagen därpå kommer för att prata med de boende på Duvkullavägen är det sällan, enligt Birger Andersson. Både han och grannar hade då sagt ifrån om att det inte kunde se ut som det gjorde.

Förra tisdagen kom FTI, företaget som har ansvar för stationen, för att röja upp. På onsdagsmorgonen åkte de en extra vända för att tömma en tidningsinsamling som inte hanns med.

Men även om FTI städar ibland återkommer problemet. Dessutom störs de boende av ljud både från tömningar och från personer som slänger glas i containern.

Därför vill Birger Andersson att återvinningsstationen flyttas. Om den hade legat i något av skogspartierna intill hade det varit bättre.

– Den ska ligga mellan lederna, inte in mot husen, säger han.

För Birger Andersson, som bott i sin bostadsrätt sedan 2011, skapar det vantrivsel.

– Jag är uppvuxen här, jag föddes 1945 i ett av husen där borta. Det här är mina barndomskvarter, säger han och pekar in mot villaområdet.

Grannarna Bengt och Elsy Törnbladh har bott på Duvkullavägen sedan 1972 och är också trötta på återvinningsstationen, som placerades ut för omkring 15 år sedan.

– Det är tragiskt, det är inte av i dag att det ska se ut såhär, säger Elsy Törnbladh.

I första hand är det företaget Förpacknings- och tidningsinsamling AB, FTI, som är ansvarigt för städningen vid sina återvinningsstationer. Men om någon är missnöjd med hur de sköter om stationerna, är kommunen tacksam om de får kännedom om problemen.

De boende har redan hört av sig till kommunen. Vad som går att göra åt problemen just på Duvkullavägen kan inte Fredrik Härdén, chef för stadsmiljö- och serviceförvaltningen, svara på. Men generellt sett skulle återkommande stök leda till att kommunen får ha en dialog med FTI om att de i så fall inte sköter sig enligt avtal.

– Om det är återkommande problem så får vi titta på helheten, säger Fredrik Härdén.

Att flytta på stationen, som Birger Andersson önskar, ser inte kommunen som en möjlig lösning.

– Vi är en liten stad till ytan, det är svårt att hitta platser. Vi har gett bygglov där det är så lämpligt som möjligt. Jag har svårt att tro att vi kommer att flytta på den, säger Fredrik Härdén.

De som flyttar in i Stadshuslunden kommer att ha ett eget miljörum för återvinning och hänvisas alltså inte till stationen på Duvkullavägen.

Vi i Sundbyberg har sökt företrädare för FTI.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27