Bokaktuell. Författaren Karin Alfredsson släpper ny roman. Foto: Mikael Andersson

"Vill berätta en sann historia"

Hon är Solnabon som tagit de tunga ämnena från artiklar och reportage till skönlitterära böcker. Nyligen släppte Karin Alfredsson sin andra bok om lesbisk kärlek i en västerbottnisk by på 1950-talet.

  • Publicerad 16:22, 7 feb 2020

I alla mina böcker har jag velat säga något

”Jag började på journalisthögskolan 1971 och har varit journalist sedan dess. Nu skriver jag i stort sett inga artiklar, men det har varit min identitet. Det som inspirerar mig till skrivande är en förändra-världen-ambition, att använda sig av skönlitteratur för att berätta en sann historia. Sedan hittar jag naturligtvis på intrigen. Allt jag skriver om har hänt, eller skulle kunna ha hänt.

Normalt håller jag på i ett år med en bok och när den är klar är den som min bebis. Jag är noga med att allt ska vara rätt vilket blir ett stort jobb om en bok utspelar sig på 1950-talet, som min senaste bok "Roger och Bebecka" gör. Jag rekar mycket, allt från vilka kläder man hade i olika samhällsklasser till hur ofta bussen gick eller vad de hade för möblemang. Det får man gratis om man skriver om nutid.

Bokaktuell. Författaren Karin Alfredsson släppte en ny roman förra veckan. Foto: Mikael Andersson

Författaren Karin Alfredsson släpper ny roman. Foto: Mikael Andersson

Skriver om förbjuden kärlek

Den första boken i den här serien heter ”Vajlett och Rut”. Den handlar om två kvinnor som flyttar till en påhittad by i Västerbottens inland. Vajlett är småskolelärarinna med moderna undervisningsidéer. Rut jobbar på posten. De blir vänner och sedan kära i varandra. Det var det mest förbjudna i samhället som dominerades av pingstvänner.

Roger är Ruts son från ett tidigare äktenskap. Sedan kommer en flicka som heter Rebecka som också har en ensamstående mamma. De barnen ses som jätteudda av de andra som bor i byn.

Jag ville skriva om det här eftersom jag upplever att nästan all religiös intolerans i dag handlar om islam. Alla strikta ideologier förtrycker folk. Vi ska inte inbilla oss att kristendomen är undantag. I alla mina böcker har jag velat säga något.

Ett skrivartips som jag brukar använda är att placera händelser på platser där man har varit. Därför utspelar sig delar av mina böcker i lägenheter i Solna och i min första deckare om Ellen Elg bor hon i Solna.”

Det här är Karin Alfredsson

Ålder: 66.
Familj: Gift med Janne Andersson mannen i mitt liv sedan 46 år, barn och barnbarn.
Bor: Solna, Skytteholmoch fritidshus i Sörmland.
Gör: Författare. Bland annat en av de kvinnliga journalisterna på Aftonbladet som var med och skrev ”Dokumentet” andra böcker är ”Skrik tyst så inte grannarna hör”, ”Sista färjan från Ystad” och "Den man älskar agar man”.
Intressen: Skönlitteratur och trädgårdsskötsel i måttliga mängder.

Tre Solnafavoriter

Solna Centrum: "De kämpar mot Mall of Scandinavia, då håller jag på Solna centrum. Dels är det nära för oss, sedan är det inte så flashig, det är vanligt och rekorderligt."

Huvudsta strand: "Promenaden längs vattnet bort mot Karlberg. Det är levande med Pampas marina, inte bara tjusigt utan även en del verksamhet där."

Hagaparken: "Jag gillar det historiska och koppartälten."

Stockholm Direkt