Framtidsyrke. Ena Energis vd Tomas Ulväng och föreläsarna Ted Radgren Cecilia Kjellander. Foto: Daniel Sjöberg

Vill locka ungdomar till teknikbranschen

Framtiden kräver ingenjörer. Det budskapet vill Ena Energi ge till Enköpings niondeklassare.

  • Publicerad 10:02, 27 nov 2017

Det är ett raka besked som niondeklassarna som tagit sig till Ena Energi får gällande framtiden. Många yrken kommer att försvinna. Ersättas av datorer och robotar. Det visas bland annat en film på en högskoleutbildad ekonom som behöver drygt fyra minuter på sig att göra samma jobb en dator klarar på 29 sekunder.

Föreläsarna Cecilia Kjellander och Ted Radgren från Energy Competence Center (ECC) är tydliga när de visar var framtiden finns. Inom tekniken. Ena Energi har bjudit in duon och alla niondeklassare i Enköping.

– Vi gör ett test nu. Nu är det inte så många som har hörsammat det, men det kan ju vara att det är första gången vi gör det här. Men annars har det bara varit positivt, säger vd Tomas Ulväng.

Syftet är att bland annat att få eleverna att välja teknikbranschen. Som ingenjör får man jobb och kan vara med och påverka framtiden, får eleverna veta.

– Det är flera aspekter. Dels är det en viktig del att prata om miljöfrågor. En av Ena Energis uppgifter är att sprida och prata om hållbarhet och miljöfrågor. Och den andra är att få in fler personer som vill söka mer tekniska arbeten. Vi ser en bristsituation, säger Tomas Ulväng,

– De här enklare jobben kommer att ersättas med automation. Det är därför vi vill lyfta upp den här frågan. Tänk på vad ni gör.

Rondelltoa ska lära Enköpingsbor att spola rätt

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19